Tuotteet
Takaisin
Toimitukset
Takaisin: Aineisto
Tietosuoja
Takaisin: Aineisto
Aineisto
Takaisin

Rudus-turvapuistolle ”sisaret” Ruotsiin ja Venäjälle

– Hyvä, että Rudus-turvapuiston toimintamallia hyödynnetään muuallakin. Työturvallisuus on kaikkien yhteinen asia eikä sen edistämiseksi tehtävä työ lopu koskaan, sanoo Ruduksen turvapuiston vastaava Lasse Heikkinen.

Työturvallisuus paranee harjoittelemalla, ennakoimalla ja oikealla asenteella. Rudus siirsi turvallisuuskoulutuksen suoraan käytännön tilanteisiin ja rakensi vuonna 2009 Euroopan ensimmäisen turvapuiston Espoon Ämmässuolle.
Sittemmin lähes Rudus-turvapuistoa vastaavat oppimisympäristöt on avattu Oulussa ja Kuopiossa.
– Rudus-turvapuisto on ainutlaatuinen työturvallisuuden opetusmenetelmä ja oppimisympäristö, Lasse Heikkinen sanoo.

Tullaan tutuiksi lasse heikkinen turvapuistorasteilla 1

Kuva (yllä): – Työturvallisuuden edistäminen ei ole mikään projekti, vaan jatkuvaa kehitystyötä, korostaa Ruduksen turvapuistovastaava Lasse Heikkinen.


Turvapuistoon on ihmishahmojen avulla lavastettu työtapaturmatilanteita, jotka ovat dramaattisia ja näyttävät oikeilta ja pelottaviltakin. Näin tieto siirtyy tunnetasolla ja jää mieleen, ja omassa työssä opitaan välttämään vaaran paikkoja. Puistossa on myös ympäristörasteja.
– Todentuntuiset tilanteet herättävät ajattelemaan, usein tunnepohjaltakin. Näin asioita oppii ja sisäistää aivan erilailla kuin luentosalissa istuen.

Tullaan tutuiksi lasse heikkinen turvapuistorasteilla 2

Kansainvälistä kiinnostusta

Lasse Heikkisellä on takana jo kaksi kesää Rudus-turvapuiston vastaavana. Tämän vuoden kesällä on yksi selvä ero edelliseen:
– Nyt turvapuistossa kävi selvästi enemmän myös kansainvälisiä vieraita muun muassa Virosta, Liettuasta, Irlannista, Venäjältä ja jopa Brasiliasta, Heikkinen luettelee.
– Kotimaiset vierailijat yleensä keskittyvät omaan alaansa liittyviin turvallisuusasioihin. Kansainvälisiä ryhmiä kiinnostaa turvapuisto kokonaisuutena ja sen toiminta. Heille saan kertoa turvapuiston perustamisesta osana Ruduksen uraauurtavaa työtä rakennusalan työturvallisuuden edistäjänä. Sen jälkeen he ihmettelevät, miksi yksi yritys tarjoaa muille yrityksille tällaista ”palvelua”.
– Ja sitten he kysyvät, saako täällä kuvata? Kyllä saa! Turvapuistossa ei ole mitään salattavaa, Lasse Heikkinen sanoo.

Rudus-turvapuistoon on aina syytä tulla uudestaan, puisto uudistuu ja kertaaminen kannattaa.

Rudus-turvapuistossa ei törmää kielimuuriinkaan. Heikkinen opastaa sujuvasti englanniksi, mutta aidon näköisesti lavastetut tilanteet kertovat riskeistä ja niiden ehkäisyistä ilman yhteistä kieltäkin, katsominen riittää.

Ruotsin turvapuistopuisto avattiin lokakuussa 2019

Ruotsin turvapuiston avajaiset kuva rosie alm

Kuva: Ruotsin ensimmäisen turvapuiston portit avattiin lokakuussa Arlandan lähellä.
Kuva: Rosie Alm.


Turvapuistoa on suunniteltu Ruotsiin jo useamman vuoden ajan. Uuden puiston portit avattiin lokakuun alussa lähellä Arlandan lentokenttää.
– Kun vasta alustavasti pohdittiin turvapuiston toteutusta, haimme tietoa Rudus-turvapuistosta. Ensimmäiset luonnokset tehtiin vuonna 2016. Nyt meidän Säkerhetspark on tehty Rudus-turvapuiston mallilla, mutta ruotsalaisella näkökulmalla, sanoo Swedish Construction Federation -yhdistyksen aluepäällikkö Berndt Jonsson.

Jonsson toivoo turvapuistosta Ruotsiin koko rakennusalan kohtaamispaikkaa.
– Ala on kaivannut yhteistä areenaa jo pitkään. Turvapuisto on luonnollinen kohtauspaikka kaikille rakennusprojektien eri osapuolille – niillekin, joilla ei yleensä ole mahdollista saada kokemusta rakennustyön käytännöistä, Berndt Jonsson toteaa.

Pietarin turvapuisto suunnitteilla

Viime vuoden marraskuussa Rudus-turvapuistossa vieraili ryhmä venäläisiä, erityisen kiinnostuneina.
– Nyt on Venäjällekin suunnitteilla turvapuisto, Lasse Heikkinen kertoo.

Työturvallisuus paranee harjoittelemalla, ennakoimalla ja oikealla asenteella.

Turvapuiston suunnittelun takana on Saimaan ammattikorkeakoulun Safecon-hanke, jonka tavoitteena on parantaa rakennusalan työturvallisuutta ja samalla lisätä alan yritysten tuottavuutta sekä parantaa työolosuhteita. Hanke keskittyy rakennusalan ylimmän johdon, työnjohtajien sekä turvallisuusvastaavien ja -asiantuntijoiden tarpeisiin sekä Suomessa että Venäjällä.
Osana hanketta Pietariin rakennetaan turvapuisto, jonka toteuttamiseen on saatu malli Suomesta.

Saimian lisäksi turvapuistoa ovat toteuttamassa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Pietarin valtiollinen arkkitehtuurin ja rakennustekniikan yliopisto sekä Leningradin valtiollinen yliopisto.
Lokakuuhun 2021 asti kestävä hanke kuuluu rajat ylittävään yhteistyöohjelmaan, jota rahoittavat Euroopan unioni, Venäjän federaatio ja Suomen tasavalta.

Tervetuloa toistekin

Työturvallisuus ei tule koskaan valmiiksi – eikä Rudus-turvapuisto täysin tutuksi.
– Aina on syytä tulla uudestaan, puisto uudistuu ja kertaaminen kannattaa, Lasse Heikkinen muistuttaa.

Rudus-turvapuisto 05

Kuva (yllä): Rudus-turvapuisto on perustettu jo kymmenen vuotta sitten. Vuosittain puistossa vierailee tuhansia rakennusalan, teollisuuden ja oppilaitosten edustajia. 


Rudus-turvapuiston lavastuksissa on jo yhteen tilanteeseen liitettynä lukuisia ”rasteja”.
– Yksittäisiä asioita tulee puistossa vastaan varmaan satoja. Vaikka tilanteet on lavastettuja ja nuket esittävät ihmisiä, kaikki tarinat ovat tosia. Voidaan siis kertoa, mitä oikeasti tapahtui ja varsinkin, mitä siitä opittiin ja mitä on tehty, jotta näin ei enää tapahtuisi, Lasse Heikkinen sanoo.

Työturvallisuus ei tule koskaan valmiiksi.

Rudus-turvapuiston avaamisesta on kulunut jo kymmenen vuotta. Rakennusala muuttuu ja turvapuisto sen mukana.
– Uusina asioina on otettu mukaan muun muassa kännyköiden käyttö työmaalla sekä sähköinen perehdytys, Heikkinen toteaa.


Lue lisää Rudus-turvapuistosta:

Tutustu Rudus-turvapuiston rasteihin verkossa:

Rudus Pro -juttuja:

Julkaistu:28.10.2019

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit

Jaa somessa