Tuotteet
Takaisin
Toimitukset
Takaisin: Aineisto
Tietosuoja
Takaisin: Aineisto
Aineisto
Takaisin
työturvallisuus

Rudus on työturvallisuuden edelläkävijä

Tavoitteenamme on olla kaikilla toimialoilla Suomen turvallisin yhtiö. Olemme sitoutuneet nolla tapaturmaa -periaatteeseen. Meille on tärkeää saada kaikki työntekijämme terveinä joka päivä kotiin. Rudus sekä alihankkijaverkosto työskentelee tinkimättömän turvallisesti. Tilatessaan Rudukselta asiakas voi luottaa saavansa tuotteen tai palvelun, jonka elinkaaren aikana ei kenenkään terveyttä ole vaarannettu.

Työturvallisuuden kehittyminen

Rudus on investoinut suuria summia turvallisuutta edistäviin laitteisiin ja välineisiin. Koko henkilökunta saa vuosittain vähintään kaksitoista tuntia turvallisuuskoulutusta. Jokainen tapaturma parannustoimenpide-ehdotuksineen käsitellään Rudus Oy:n johtoryhmässä. 

Systemaattinen työ työturvallisuuden kehittämisessä on tuottanut toivottuja tuloksia. Tapaturmien määrä on vähentynyt kuluneiden vuosien aikana ja tapaturmataajuus on pudonnut tasolle 0-1 tapaturmaa miljoonaa työtuntia kohden.

Turvallisuuskäytännöt ja vaaratilanneilmoitukset

Työntekijöillä ja urakoitsijoilla on mahdollisuus vaikuttaa oman työn ja työympäristön turvallisuuteen. Päivittäisen vuorovaikutuksen lisäksi omat ja urakoitsijan työntekijät osallistuvat pienryhmätyöskentelyyn vähintään neljännesvuosittain.

Toimipisteiden työterveys- ja turvallisuusohjelmalla varmistetaan, että kaikki tärkeät tarkastukset ja tarvittavat korjaavat toimenpiteet toteutetaan sovitusti vastuuhenkilöiden johdolla.

Riskienarviointeja tehdään säännöllisesti kaikissa toimipisteissä. Riskienarvioinnit tulee sisältävä tarvittavat muutokset työtavoissa, ja ne on päivitettävä vuosittain. Poikkeavista ja harvoin toistuvista töistä tehdään aina erillinen riskienarviointi, ennen työn aloittamista.

Kannustamme henkilöstöä tekemään turvallisuushavaintoja ja vaaratilanneilmoituksia havaituista työturvallisuuspuutteista. Kaikki vaaratilanneilmoitukset käsitellään ja tarvittavat korjaavat toimenpiteet toteutetaan sovitussa aikataulussa. Vakavista vaaratilanteista, joista olisi voinut koitua vakava vammautuminen tai kuolemantapaus, käsitellään aina erikseen. Tavoitteena on oppia ja jakaa oppeja ja kokemuksia.


Lataa turvallisuustavoitteet:


Ruduksen turvallisuustavoitteet 2024

Nolla tapaturmaa -tavoite, ei kuolemantapauksia, ei vakavia tapaturmia

Jokainen työ voidaan suorittaa turvallisesti vaarantamatta ihmishenkiä. Voimme hyväksyä vain turvallisen tavan tehdä töitä. Olemme sitoutuneet nolla tapaturmaa -periaatteeseen. Auditoimme jokaisen toimipisteen ja varmistamme lakisääteisten vaatimusten sekä konsernisääntöjen ja -vaatimusten täyttymisen toiminnassamme.
Jokaisella henkilöllä on oikeus ja velvollisuus puuttua turvattomaan toimintaan.

Jokaiselle henkilölle annetaan työhön liittyvää työturvallisuuskoulutusta

Tutkimusten mukaan työturvallisuuskoulutuksen määrä korreloi suoraan työturvallisuustuloksen kanssa. Koulutuksella varmistamme, että tunnemme työhön liittyvät riskit ja pystymme suorittamaan työtehtävät turvallisesti.

Vaaratilanteista ja turvallisuushavainnoista oppiminen

Kirjaamme kaikki vaaratilanteet ja opimme niistä kuten tapaturmistakin. Korjaavat toimenpiteet toteutetaan aikataulussa ja tapahtumasta saadut opit viedään henkilöstölle tiedottamalla ja kouluttamalla. Panostamme juurisyy analyyseihin ja osallistamme vakavien vaaratilanteiden käsittelyyn aiempaa laajemmin henkilöstöä.

Turvallisuuden painopistealueet 2024

Turvallisuuden painopistealueina vuonna 2024 kiinnitämme erityistä huomiota:

  • Toimipisteiden ja tehtaiden yleisilme, sisältäen siisteyden, järjestyksen ja esimerkkinä toimimisen.
  • Kuormitustekijät. Asiat, jotka vaikuttavat henkilöiden henkiseen hyvinvointiin ja työssä jaksamiseen.
  • Perehdytyksellä ja koulutuksella varmistetaan riittävä osaaminen ja turvalliset työtavat.
  • Esihenkilötyön tukeminen valmennusohjelmalla ja koulutuksilla.
  • Turvallisuuteen liittyvistä asioista tiedottamisen ja tiedonkulun jatkuva parantaminen.
  • Käyttövoimasta erottamisen turvalliset käytännöt koulutusteemaksi 2024.

Johdon jalkautuminen toimipisteille

Yhtiön johto käy vuoden mittaan toimipisteissä säännöllisesti ja suorittaa johdon turvallisuuskeskustelun (SLI) toimipisteen henkilökunnan kanssa, taajuus on:

  • Toimitus-, Toimiala-, Liiketoiminta- ja Tuoteryhmäjohtajat min. 10 krt/vuosi
  • Hankinta-, Talous-, Myynti-, Henkilöstö-, Laatu-, IT- ja Kehitysjohtajat min. 4 krt/vuos

Rudus-turvapuistossa harjoitellaan työturvallisuutta

Työturvallisuus kehittyy harjoittelemalla, ennakoimalla ja oikealla asenteella. Rudus siirsi turvallisuuskoulutuksensuoraan käytännön tilanteisiin ja rakensi vuonna 2009 Euroopan ensimmäisen rakennusalan työturvallisuuteenkeskittyvän harjoitusradan, Rudus-turvapuiston, Espoon Ämmässuolle. Turvapuistoon on ihmishahmojen avulla lavastettu työtapaturmatilanteita sekä hyviä toimintamalleja.

Onnettomuustilanne on dramaattinen, se näyttää oikealta ja pelottavalta. Tieto siirtyy tunnetasolle ja jää mieleen. Näin omassa työssä opitaan välttämään vaaran paikkoja.