Hiilikädenjälki - päästövähennyksiä asiakkaille

Kun kasvatamme hiilikädenjälk, asiakkaidemme hiilijalanjälki pienenee. Näin tuemme tehokkaasti asiakkaitamme heidän omien ympäristö- ja ilmastotavoitteidensa saavuttamisessa. 

Vähennämme asiakkaidemme kasvihuonekaasupäästöjä betonireseptiikalla sekä jatkuvan tuotekehityksen ja innovoinnin avulla.

Näillä asioilla voimme vaikuttaa hiilikädenjälkeen:

  • Tuotekehitys ja innovointi
  • Kotimaisuus ja logistisesti joustavat tuotantomahdollisuudet
  • Vihreä betoni ja muut vähäpäästöiset tuotteet
  • Kierrätysbetoni ja Betoroc
  • Vähäpäästöiset kuljetuspalvelut

Ratkaisut vähähiiliseen rakentamiseen -esite


Vihreä Betonit ja vähäpäästöiset tuotteet

Rudus kehitti jo yli kymmenen vuotta sitten Vihreä Betoni -tuoteperheen, jossa sementtiä korvataan muun teollisuuden sivuvirroilla. Vihreä Betonin CO2-päästö voi olla 15, 30, 45 tai jopa 60 % matalampi kuin vastaavalla normaalilla betonilaadulla. Vaikka Vihreä Betonin päästösäästö on suuri, lopputuloksena on kuitenkin betoni, jolla saavutetaan normaalit lujuusluokat ja rasitusluokat. Lisäksi olemme onnistuneet saavuttamaan Vihreä Betonilla pienen kuivumiskutistuman ja tavallista nopeamman kuivumisen. Vihreä Betonia on saatavilla kaikissa rasitusluokissa, kaikkialla Suomessa.

CEVO-betoni

CEVO on ns. uuden sukupolven betoni, jolla voidaan valmistaa betonirakenteita jopa 70 prosenttia pienemmillä päästöillä. Betonin pienet hiilidioksidipäästöt johtuvat vähäisestä sementin määrästä. CEVO-betoni sijoittuu uuden vähähiilisyysluokituksen haastavimpaan GWP.40-päästöluokkaan lujuusluokissa C30/37 ja C25/30. Tuote kovettuu yhtä nopeasti tai jopa nopeammin kuin tavanomainen betoni. Muotinpurkulujuus saavutetaan pääosin vuorokaudessa.

CEVO-pihakivet

CEVO-pihakivien päästövähennys on 57 % verrattuna vuonna 2020 valmistettuihin tuotteisiin. CEVO-kivet valmistetaan CEVO-betonista (runkoaines). CEVO-pihakivien ero perinteisiin pihakiviin on käytännössä pelkästään hyvin pienet CO2-päästöt. CEVO-kivien julkisivupinta ei eroa mitenkään tavanomaisista pihakivistä. Samoin tuote on niin laatuominaisuuksiltaan kuin asentamisen ja käytön osalta täysin tavanomaista kiveä vastaava.

Lisätiedot varastotuotevalikoimasta sekä tilaustuotteista CEVO-pihakivet tuotekortilta.

Vähähiiliset elementit

Rudus tarjoaa vähähiilisiä elementtiratkaisuja talonrakentamisen ja infrarakentamisen tarpeisiin. Elementtituotteiden päästöarvot vaihtelevat tuotteen, käyttökohteen ja valmistuksessa käytettyjen vähähiilisten betonien ja raudoiteteräksen mukaan. Talonrakentamisen tuotteissa esimerkiksi julkisivuelementtien päästövähennys liikkuu tuotteen mukaan 31-49 % referenssituotteeseen verrattuna. Vähähiilisissä Elpo-hormielementeissä päästään tällä hetkellä 29 % päästövähenemään (tulevaisuudessa CEVO-betonilla 55 %:iin) sekä porraselementeissä 24 % päästövähenemään (tulevaisuudessa CEVO-betonilla 41 %:iin).

Tällä hetkellä muutamasta talonrakentamisen tuotteesta on saatavilla viralliset verifioidut Ympäristöseloste EPD:t. Ympäristökuormituslaskelmat löytyvät Elpo-hormielementistä, parveke-elementistä, Sandwich-elementistä, sisäkuorielementistä ja porraselementistä (E9):

Vähähiilisiä infraelementtejä on saatavilla tilauksesta asiakkaan kohteen ja tarpeiden mukaan.
Kysy lisää myynnistämme:

Uuma-tuotteet

Olemme kehittäneet uuden tuoteperheen, Uuma-tuotteet, joiden valmistuksessa hyödynnetään betonijätteestä murskattua betonimurskettaKierrätetyllä betonilla korvataan tuotteiden valmistuksessa käytettäviä luonnonkiviaineksiaUuma-tuotteita voidaan käyttää kuten tavallisia tuotteita.

Betoroc-betonimurske

Betoroc on kierrätysmateriaali, jonka hiilijalanjälkeen ei lasketa betonin valmistuksesta ja käytöstä syntyviä päästöjä. Kiviainesmurskeiden hiilijalanjälkeä kasvattavat niiden valmistuksen synnyttämät päästöt.
Betorocin hiilijalanjälkeä pienentää karbonisaatioprosessi, jossa betonin sisältämä sementti sitoo elinkaarensa aikana itseensä hiiltä. Kiviainesmurskeiden kohdalla tätä prosessia ei tapahdu.

Kierrätyslouhe

Rudus kierrättää kallion louhinnasta ylijäänyttä louhemursketta hyötykäyttöön. Kierrätyslouhemursketta valmistetaan rakennustyömailla tehtävistä kallion räjäytystöistä syntyvästä louheesta. Kierrätyslouheen hiilikädenjälkitulokset vastaavat noin kolmasosaa kalliomurskeiden hiilijalanjäljistä.