– Laadukkaat kivimateriaalit lisäävät ympäristönsä arvokkuutta ja huoliteltua ilmettä. Ne vaikuttavat kaupunkikuvaan ja siten jopa kaupungin vetovoimaan, sanoo suunnitteluhortonomi Katja Tuomala.
Hänen töissään näkyy sekä käytännönläheisyys että luova sivellin.
– Olen ollut aina kiinnostunut kaupunkiympäristöjen ja puistojen sekä puutarhojen estetiikasta ja siitä, miten huoliteltu elinympäristö nostaa alueen veto- ja pitovoimaa, tunnettuutta, arvostusta ja toimivuutta, kertoo Katja Tuomala.
Tuomala on toiminut Porin kaupungin suunnitteluhortonomina vuodesta 2014. Toimenkuvaan kuuluu julkisten viheralueiden kuten puistojen, katuviheralueiden, torien, aukioiden, liikuntapaikkojen ja koulu- ja päiväkotipihojen suunnittelua. Sen lisäksi hän toimii asiantuntijana erilaisissa työryhmissä ja hankkeissa sekä Porin kansallisen kaupunkipuiston yhteistyöryhmän varapuheenjohtajana.
Kuva: Porin kaupungin suunnitteluhortonomi Katja Tuomalalle myönnettiin tämän vuoden Kivenpyörittäjä-palkinto tunnustuksena ympäristörakentamisen edistämisestä Suomessa. – Olen kiitollinen ja otettu, mutta palkinto kuuluu ehdottomasti myös työnantajalle, työkavereille ja muille kollegoille. Ilman heitä minun työni olisivat vain viivoja paperilla.
Rudus on jakanut palkintoa vuodesta 2001.
Tuomala ei ole suunnittelupöydän taakse jämähtänyt kuntatyöntekijä, vaan jalat maassa kulkeva, uusia ideoita kaihtamaton, iloinen ja aikaansaava hortonomi.
Alan yhteistyökumppanit ovat tämän myös huomanneet. Heidän mielestään Tuomalalla on aito kiinnostus ympäristö- ja kivirakentamiseen. Hän ottaa työssään huomioon monipuolisesti kestävyysnäkökulmia, hulevesiä, taidetta ja luonnon monimuotoisuutta. Hän haluaa selvästi kulkea kehityksen mukana, ja jopa edellä, sekä kehittää määrätietoisesti myös itseään. Hänen innostuksensa on tarttuvaa.
Rudus myönsikin Katja Tuomalalle vuoden 2025 Kivenpyörittäjä-palkinnon. Kivenpyörittäjäksi valitaan vuosittain henkilö, joka on edistänyt ympäristörakentamista Suomessa. Valinnalla halutaan tuoda esiin ammattitaitoista ja laadukasta ympäristörakentamista sekä nostaa alan arvostusta. Palkintoa on jaettu jo vuodesta 2001 alkaen.
Tuomala on jalat maassa kulkeva, uusia ideoita kaihtamaton, iloinen ja aikaansaava hortonomi.
Laajasta valikoimasta löytyy oikea kivi
Katja Tuomala sanoo suunnittelevansa kivirakenteita eri alueille aina kohteesta ja käyttötarkoituksesta riippuen.
– Syrjäisimmissä, pienemmissä suunnittelukohteissa käytän kiveyksiä tapauskohtaisesti muun muassa hoidon helpottamiseksi. Mitä lähempänä kaupunkikeskustaa ja mitä pienipiirteisempää, suuremmalla käytöllä olevaa ympäristöä suunnittelen, sitä todennäköisemmin hyödynnän kivirakenteita isommassa mittakaavassa, Tuomala kertoo.
Kuva: – Kunnossapidon merkitys osana hankkeiden koko elinkaarta tulisi ottaa ympäristösuunnittelussa ja -rakentamisessa paremmin huomioon. Onnistumisista ja kompastumisista saatu tieto tulee kerätä ja laittaa jakoon, Porin kaupungin suunnitteluhortonomi Katja Tuomala sanoo.
Tuomala kävelee Annankadulla Porin Karhukorttelissa. Suunnitelmissaan hän on käyttänyt Ruduksen punamustaa ja harmaata Napoli-kiveä sekä hiekkapuhallettua betonilaattaa 418 x 208 mm, sävyltään kuru.
Tuomalan mukaan Suomessa on erittäin kattava tarjonta niin betoni- kuin luonnonkivituotteita.
– Jokaiseen tilaan ja käyttötarkoitukseen löytyy omansa. Ja jos ei löydy, yritykset ovat valmiita kehittämään juuri sopivan ratkaisun kohteeseesi.
– Viimeaikaisista uutuuksista on jäänyt erityisesti mieleen Ruduksen kaunis, betoninen Gaala-kivi. Olemmekin hyödyntäneet sitä muun muassa Yyterin uuden vierailukeskuksen ja Jyrki Kankaan aukion ympäristössä.
– Myös useampien kivivalmistajien värimallistojen monipuolistuminen ilahduttaa. Luonnonkiveä haluaisin hyödyntää nykyistä enemmän, mutta hinta on usein suunnitteluratkaisuissa merkittävä tekijä, Tuomala toteaa.
Maisemasuunnittelija pystyy vaikuttamaan kaikkien arkipäivään ja hyvinvointiin.
Taiteen puolestapuhuja
Katja Tuomala pyrkii puhumaan jokaisessa hankkeessa taiteen puolesta.
– Julkisiin tiloihin ja rakennettuun ympäristöön sijoitettava taide lisää alueensa arvostusta, omaleimaisuutta ja asukkaiden arkielämän hyvinvointia.
Kuva: Suunnitteluhortonomit Katja Tuomala ja Tapani Söderberg ovat yhdessä suunnitelleet Ilminpuiston Porin Sampolaan. Aiemmin paikalla sijaitsi liikekeskus, josta nyt on muistona raumalaisen kuvanveistäjän Kerttu Horilan suurikokoinen keramiikkareliefi.
Puiston kiveyksissä on käytetty Ruduksen harmaata Piano-kiveä, punamustaa Torino-kiveä sekä upotettavaa H-betonireunakiveä.
– Taide ilahduttaa, puhuttaa ja liikuttaa. Siksi minulle on tärkeää edistää taiteen ja taiteellisempien elementtien roolia myös omissa vihersuunnittelun kohteissamme. Mielestäni taide otetaankin nykyään aktiivisesti huomioon Porin kaupungin rakennushankkeissa, Tuomala toteaa.
Hyvinä esimerkkeinä Tuomala nostaa esiin Pajapuiston ja Klasipruukinpuiston leikkipaikat, yksittäisiä puistokohteita sekä Porin lukuisat, omaleimaiset kiertoliittymät, joiden elementtejä on toteutettu paikallisten yritysten avulla.
Ympäristörakentaminen on Suomessa erittäin kehittyvä ala. Uusia tutkimuksia, tuotteita ja innovaatioita tulee jatkuvasti.
Pienikin teko tärkeä
Maisemasuunnittelu kiehtoi Tuomalaa jo lukioaikana omaa tulevaa ammattia miettiessään. Hakeutuminen hortonomin opintoihin ammattikorkeakouluun oli ihan selvä valinta.
– Minulla on ollut halu saada omalla työuralla aikaiseksi jotain näkyvää. Maisemasuunnittelija pystyy vaikuttamaan kaikkien arkipäivään ja hyvinvointiin. Jokaisen kohteen ei tarvitse olla miljoonaluokan hanke, vaan eri kokoiset toimijat kuten kunta, yritys tai kotipuutarhuri pystyvät kantamaan kortensa kekoon.
Tuomalan mukaan ympäristörakentaminen on Suomessa erittäin kehittyvä ala. Uusia tutkimuksia, tuotteita ja innovaatioita tulee jatkuvasti.
– Suomessa on myös paljon mahdollisuuksia saada tietoa alan tapahtumissa ja tapaamisissa. Kiitos Viherympäristöliitolle ja muille alan yhdistyksille aktiivisuudesta. Aivan vastaavaa pöhinää ei joka ammattikunnalla olekaan!
Kuva: – Pori on valtavan mielenkiintoinen työkenttä maisemasuunnittelijalle, sillä pyrimme tekemään mahdollisimman paljon oman suunnittelun ja rakentamisen voimin, Tuomala toteaa.
Porin Karjarantaan valmistui vuonna 2023 Puunaulapuisto, jonka suunnittelussa otettiin vahvasti huomioon kiertotalouden edistäminen. Esimerkiksi infotaulun juurella on käytetty Ruduksen Klassikkokiviä, jotka oli purettu aikaisemmasta käyttökohteestaan. Asfalttisuomut ovat puiston tilalla sijainneesta asfalttipinnasta uudelleen hyödynnetty puiston pintamateriaaleiksi. Alueen eri elementit on rajattu Laineri-reunakivillä, joilla voi helposti reunustaa myös kaarevia pintoja.
Tuomala haluaa pysyä alan rivakassa kehityksessä mukana. Siksi hän suoritti viime vuonna hortonomin ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon.
– Toimenkuvani vastuut saattavat lisääntyä, joten koulutuksenkin tulee olla siltä osin kunnossa. Tosin minulla on aina ollut intoa kehittää itseäni ja syventää jo opittua tietoa.
– YAMK-opintojen mielenkiintoisin osuus oli opinnäytetyöni, jossa tarkastelin pientalotontin ilmastokestävyyttä typologisin menetelmin. Typologiaa on hyödynnetty varsin vähän tässä mittakaavassa viheralalla, Tuomala toteaa.
Lisätietoja:
- Markkinointipäällikkö Iia Suikki
Rudus Oy, maisematuotteet
020 447 4660, iia.suikki(at)rudus.fi
- Suunnitteluhortonomi Katja Tuomala
Porin kaupunki
040 842 4768, katja.tuomala(at)pori.fi
Katja Tuomala, hortonomi YAMK
- Suunnitteluhortonomi, Porin kaupunki, 2014–
- Porin kansallisen kaupunkipuiston yhteistyöryhmän vpj
- Erilaiset hanketyöt ja työryhmät, mm. avustusten, julkisen taiteen, hulevesiohjelman ja kaupunkilaisia koskevan hyvinvointityöryhmän parissa
- Erilaisten hankintojen valmistelu- ja kilpailutyöt
- Maisemasuunnittelija, Carousel Oy, 2011–2014
- Hortonomi YAMK 2024, AMK 2011, Hämeen ammattikoulu
- Ylioppilas 2007, Kangasalan lukio
- 2010 Euro Skills -ammattitaidon EM-kilpailut: maisemasuunnittelulaji 3. palkintosija, 2. joukkuepalkintosija
- 2009 Worlds Skills -ammattitaidon MM kilpailut, viherrakennuslajin osallistuja
- Vuoden 2025 Kivenpyörittäjä -tunnustus (Rudus)
- Harrastukset: valokuvaaminen, jousiammunta, maalaaminen, savityöt ja koiran kanssa lenkkeily
- Perhesuhteet: naimissa, yksi tytär
- Syntymäpaikka Tampere, nykyinen kotipaikka Rauma
Tutustu tuotevalikoimaan ja ideoi:
Teksti: Leena-Kaisa Simola
Kuvat: Jussi Partanen