Tuotteet
Takaisin
Toimitukset
Takaisin: Aineisto
Tietosuoja
Takaisin: Aineisto
Aineisto
Takaisin

Näin sokkelin betonivalu etenee! Lue raportti Syvälahtien messutalon perustusten valupäivästä

Syvälahden perheen tontille Tuusulan asuntomessualueella valettiin perustukset yksikerroksiselle talolle ja autotallille. Valuolosuhteet vaikuttavat siihen, miten betonia käsitellään ja hoidetaan. Rudus Kotipolku pääsi seuraamaan sokkelin valamista vaihe vaiheelta.

Syvälahtien valupäivälle osui kesäinen pilvipoutainen päivä, joka onkin mainio betonin valulle. Kova helle ja suora auringonpaahde voivat haihduttaa vettä betonista hyvin nopeasti, jolloin betoni on vaarassa halkeilla.

”Syksy on parasta aikaa tehdä perustusten betonivaluja. Silloin suhteellinen ilmankosteus on korkea ja lämpötila viileä. Kaatosateessa valut eivät kuitenkaan onnistu”, kertoo tekninen asiantuntija Hannu Timonen-Nissi Rudukselta.

Toki betonivaluja voi tehdä ympäri vuoden. Kuumalla ja kuivalla ilmalla kovettuvaa betonia pitää jälkihoitaa erillisillä jälkihoitoaineilla halkeilun ja pinnan kuivumisen estämiseksi.

Talvella taas on olennaista huolehtia siitä, ettei kovettuva betoni pääse jäätymään. Pakkanen haittaa eniten lattian valamista, mutta yleensä lattiavalujen vaiheessa talossa onkin jo seinät ja katto suojana.

”Anturan ja sokkelin talvivalussa urakoitsijat käyttävät lämpöeristettyjä valumuotteja pitämään betonin sulana. Talvibetonissa käytetään tavallista nopeammin reagoivaa sideainetta, jolla betoni kovettuu ja kehittyy lujaksi matalammassakin lämpötilassa”, Timonen-Nissi sanoo.

Näin sokkelin betonivalu eteni Syvälahtien tontilla:

1. päivä – vahvasti tuetuilla sokkelimuoteilla tulee suora perusmuuri

  • Ensimmäinen päivä kului urakoitsijalla sokkelin eli perusmuurin valumuottien kokoamisessa ja asentamisessa.

  • Talon ja autotallin sokkeliin käytettiin vesivanerista tehtyjä valmiita 250 x 90 cm muotteja, joista muottirungot koottiin mittojen mukaan.
  • Kootuista muoteista otettiin ristimitat. Näin varmistettiin, että muottirungot ovat suorassa.
  • Muotteja vahvistettiin tarvittaessa liinoilla ja raudoituksilla, jotta ne eivät pääse pullistelemaan tai kallistumaan.

 

Talon perustukset betonista -  valumuotit koottuna Valumuottien sisälle on asennettu eristelevyt ja raudoitukset.

 

2. päivä – pienen talon sokkelin valu on nopeaa

  • Aamupäivällä talon ja autotallin valumuotit koottiin loppuun.

  • Vastaava mestari tarkasti muotit ja raudoitukset ja antoi valuluvan.
  • Iltapäivällä betoniauto saapui tontille. Tässä vaiheessa betonin toimittaja tarkastaa betonin. Jos betoni on liian jäykkää, siihen voi tarvittaessa sekoittaa lisää notkistavaa lisäainetta.
  • Betoni pumpattiin talon sokkelin valumuottien sisään.
  • Betonin pumppaamiseen kului vain reilu tunti. Talo on kooltaan pienehkö ja sen sokkeli normaalikorkuinen (90 cm), joten valu sujui nopeasti.
  • Betoni tasoitettiin ja tiivistettiin vibraamalla eli sauvatäryttimellä täryttämällä.

 

3. päivä – autotallin perustukset valetaan samaan tapaan kuin talon perustukset

  • Iltapäivällä betoniauto saapui tontille.
  • Betoni pumpattiin autotallin sokkelin valumuottien sisään.
  • Betoni tasoitettiin ja tiivistettiin vibraamalla.

 

Betonin pumppaus sokkelin valumuotteihin Betoni pumpattiin suoraan valumuotteihin pumppuauton letkulla.

 

Varsinaisten valupäivien jälkeen – vierustäytöt valmiiksi talopaketin saapumista varten

  • Kun betoni oli kuivunut, urakoitsija purki muotit ja siivosi ne pois.

  • Perustusten valun jälkeen maanrakennustyöt jatkuivat sokkelin vesieristyksellä, routaeristyksen asennuksella ja sokkelin ulko- ja sisätäytöillä.

  • Perustusten pitäisi olla valmiit viimeistään viikkoa ennen kuin talopaketti tulee. Silloin jää pari päivää aikaa tehdä maanrakennustyöt valmiiksi. Puskuriaikaa voi varata enemmänkin.

 

Sokkelin valumuotit vesivanerista Valumuottien alta paljastui sileä betonipinta.

 

Ruduksen teknisen asiantuntijan Hannu Timonen-Nissin parhaat vinkit perustusten valuun

  1. Kerro betonimyyjälle tai urakoitsijalle tonttisi olosuhteista. Betonin toimittaja tarvitsee tiedon muun muassa siitä, miten lähelle valukohdetta tontilla on mahdollista päästä, jotta he osaavat valita oikean toimituskaluston.
  1. Kysy betonimyyjältä suosituksia alueen urakoitsijoista. Betonin toimittajalla on hyvä käsitys alueen valu-urakoitsijoista ja heidän toimintatavoistaan. Esimerkiksi Ruduksen betonimyyjät tuntevat hyviä paikallisia urakoitsijoita ympäri Suomen.
  1. Sovi ylijäämäbetonin poiskuljettamisesta tontilta. Jos et tarvitse ylijäämäbetonia esimerkiksi terassin valuun, se on jätelain mukaan kuljetettava pois tontilta. Betoni on ongelmajätettä, jonka hävittäminen kuuluu tilaajan vastuulle.

 

Seuraa Syvälahtien messutalon rakennusvaiheita.

Katso vinkit vaihe vaiheelta perustusten valamiseen.

Jaa somessa