Tullaan tutuksi: Turvapuiston vastaava Lasse Heikkinen
Lasse Heikkinen toimii toista kesää Rudus-turvapuiston vastaavana.
– Viime kausi oli niin hyvä kokemus, että halusin tulla tänäkin vuonna – varsinkin, kun työ turvapuistossa vastaa koulutustani ja on kivaa.
Lasse Heikkisen pesti Rudus-turvapuistossa on hieman enemmän kuin ”kesäduuni”. Viime vuonnakin turvapuisto suljettiin vasta marraskuussa.
– Lumi ja pakkanen ovat rajoittavia tekijöitä turvapuistolle. Eivät vieraat viitsi tuolla värjötellä, Lasse sanoo.
Mutta ennen kuin kausi on ohi, turvapuistossa on taas käynyt kolmisen tuhatta vierailijaa.
Lasse opiskelee Laurea-ammattikorkeakoulussa Turvallisuuden ja riskienhallinnan koulutuksessa tradenomiksi. Tavoitteena on, että joulukuussa olisi valmistuneen paperit taskussa.
Kuva (yllä): – Rudus-turvapuisto tarjoaa minulle koulutustani vastaavaa työtä ja näköalapaikan rakennusalan työturvallisuuteen, Lasse Heikkinen sanoo.
Lasse haki keväällä 2018 Rudukselle töihin. HR-koordinaattori bongasi turvallisuusalan opiskelijan hakemuksen ja saman tien työturvallisuuspäällikkö Kari Lohva otti Lasseen yhteyttä kysyen kiinnostaako työ Rudus-turvapuistossa.
– Kyllä kiinnosti! Olin suorittanut lukion ohella jo ammattikoulussa turvallisuusalan perustutkinnon ja tehnyt töitä muun muassa vartijana. Halusin jotain muuta ja uutta – ja sitä Ruduksen-turvapuisto tarjosi, Lasse sanoo.
Turvapuiston vastaavana Lasse pitää huolta turvapuiston kunnosta, opastaa kierroksilla ja kertoo kävijöille tapaturmista ja niistä keinoista, joilla niitä voidaan ehkäistä ja niiltä suojautua.
– Tämän lisäksi olen saanut avustaa työturvallisuuspäälliköitä erilaisissa tehtävissä.
Turvapuistoon kannattaa tulla avoimin mielin.
Opinnäytetyönään Lasse selvitti Ruduksen vaatimuksien hallintajärjestelmää.
– Tutkin Ruduksen työturvallisuuteen liittyviä toimintoja, jotta varmasti täytämme kaikki tarvittavat alan vaatimukset. Niitähän on aika lailla. Minulle tuli käsitys, että työturvallisuuden suhteen olemme hyvässä tilanteessa, Lasse toteaa.
On mukava huomata, että Lasse puhuu määräaikaisena työntekijänäkin Ruduksesta käyttäen me-muotoa.
– Jo viime kausi näytti, että Rudus on oikeasti hyvä työpaikka.
Avoimin mielin turvapuistoon
Lasse sanoo Rudus-turvapuiston tarjoavan hänelle näköalapaikan rakennusalan työturvallisuuteen.
– Täällä vierailee niin monenlaisia ihmisiä, kuten yhteistyökumppaneiden sekä alan yritysten ja järjestöjen työntekijöitä sekä opiskelijoita. Rakennusala ja teollisuus on edustettuna laidasta laitaan.
Kuvat (yllä): – Rasteilla syntyy herkästi keskustelua liittyen kunkin vierasryhmän omaan työympäristöön ja sen turvallisuuteen. Erilaisten ihmisten tapaaminen onkin turvapuiston vastaavan työn parasta antia, Lasse Heikkinen toteaa.
Lasse ottaa ryhmät vastaan ja ohjaa niitä turvapuistossa rastilta rastille. Yksittäisiä rastiaiheita on toista sataa.
– Mutta sama aihe voi esiintyä eri rasteilla eri näkökulmasta. Esimerkiksi korkealla työskentelyä käsitellään useammalla rastilla eri tilanteissa, Lasse sanoo.
Rudus-turvapuiston ideahan on konkreettisten esimerkkien avulla käsitellä jo tapahtunutta vahinkoa ja oppia sen estäminen.
Lasselle työn suola onkin se, että pääsee ihmisten kanssa kontaktiin ja juttusille.
– Kyllä keskustelut lähtevät herkästi liikkeelle. Aihehan riippuu siitä, minkä alan työntekijöitä ryhmässä on eli he ovat kiinnostuneet etupäässä omaan työhönsä liittyvistä työturvallisuusseikoista.
– Usein käy niin, että kun olen kertonut rastin tapahtumista, joku ryhmäläisistä kertoo vastaavasta tilanteesta heidän työmaallaan ja kuinka se asia on sitten ratkaistu.
Rudus-turvapuiston ideahan on konkreettisten esimerkkien avulla käsitellä jo tapahtunutta vahinkoa ja oppia sen estäminen.
– Turvapuistoon kannattaa tulla avoimin mielin. Ei pidä liikaa synkistellä ja tuijotella, mitä tapaturmassa on käynyt tai miten vaarallista työ voi olla. Tärkeämpää on miettiä, mitä voidaan tehdä paremmin ja näin ennalta estää tapaturmat.
Lasse hakeutui aikoinaan opiskelemaan turvallisuusalaa, koska sen monipuolisuus kiinnostaa.
Monialainen turvallisuus
Lasse hakeutui aikoinaan opiskelemaan turvallisuusalaa, koska sen monipuolisuus kiinnostaa.
– Turvallisuutta on niin monta erilaista lajia. Itse keskityn nyt henkilöstö- ja työturvallisuuteen, mutta muita turvallisuuden aloja ovat esimerkiksi kiinteistöjen ja muun omaisuuden turvaaminen ja kyberturvallisuus, ympäristöturvallisuus sekä jatkuvuuden ja laadun hallinta. Onpa opinnoissa ollut mukana kansainvälisten konfliktien tutkintaa, Suomen valtion jatkuvuutta sekä rikoksentorjuntaakin.
– Jos luulee turvallisuuden keskittyvän vain vartiointiin, niin se on todella väärä ja suppea käsitys asiasta, Lasse huomauttaa.
Laurean mukaan turvallisuus on myös hyvin ajankohtainen ilmiö nykyisen vallitsevan yhteiskuntatilanteen vuoksi. Lisäksi se toimii liiketoiminnan menestystekijänä kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.
Tämä näkyy myös alan työllisyydessä. Laurean mukaan turvallisuuden ja riskienhallinnan koulutuksesta valmistuvilla tradenomeilla (AMK) on erinomaiset työllistymismahdollisuudet, sillä turvallisuusalalta valmistuneet sijoittuvat Suomen kaikkien alojen TOP3:een työllistymistä mitattaessa.
Lue lisää Rudus-turvapuistosta ja voit myös varata ajan vierailulle:
Harjoittele verkossa - tutustu Rudus-turvapuiston rasteihin:
Teksti: Leena-Kaisa Simola
Kuvat: Olli Urpela