Yhteensä yli 60 kesätyöntekijää ja muita tuoreita ruduslaisia perehtyi kesäisen päivän ajan Rudus-turvapuistoon sekä Rudukseen yhtiönä. Innokkaita osallistujia oli Kotkasta Ouluun.
Kesätyöntekijöiden perehdytys Rudus-turvapuistossa on jo perinne.
Kesätyöntekijöiden perehdyttäminen Rudus-turvapuistossa on jo pitkä perinne. Turvapuisto perustettiin Espoon Ämmässuolle 2009 samoihin aikoihin, kun Ruduksessa alettiin panostaa vakavissaan työturvallisuuden edistämiseen.
– Kymmenisen vuotta sitten meillä oli noin sata työtapaturmaa vuodessa. Viime vuosina poissaoloihin johtavia tapaturmia on ollut vain muutama, turvallisuuspäällikkö Kari Lohva kertoi.
Kuva (yllä): Saana Piirainen, Salla-Maria Kuusinen ja Jarna Kulmakivi ovat jo vakituisia suunnittelijoita Kotkan Elpohormien tehtaalla. Kaikki olivat ensimmäistä kertaa Rudus-turvapuistossa.
– Mielenkiintoinen, kiva ja erilainen työpäivä.
Lohvan mukaan kesätyöntekijän riski joutua tapaturmaan on kahden ensimmäisen työpäivän aikana moninkertainen verrattuna koko kesän työaikaan.
– Ehkä silloin ei vielä ymmärretä, mitä vaaroja on. Tietysti tämän asian voisi korjata antamalla ne kaksi päivää vapaata, Lohva heitti.
Mutta vakavammin sanottuna:
– Oman ja koko työyhteisön parhaaksi noudattakaa työturvallisuusohjeita. Ja kysykää aina, kun vähänkin epäröitte.
– Keskimääräisesti yhden työtapaturman kulut ovat noin 10 000 euroa. Pahimmissa tapauksissa puhutaan miljoonista euroista. Turvallisuus on siis myös talouden kannalta merkittävä asia.
Kuva (yllä): Kolmen hengen ryhmissä tehtiin pikaiset ryhmätyöt: minkälainen mielikuva oli Ruduksessa ennen töihin tuloa, minkälainen nyt ja onko jotain asiaa, joka yhdistäisi kaikkia ryhmän jäseniä.
Anne Lahervuori Ruduksen HR-osastolta keskusteli Tommi Pihlajan ja Joni Kilpeläisen kanssa. Tommi on ollut Tuusulan Sammonmäessä puolitoista kuukautta ja Jonin Kotkassa tuotantohuipun tasaajana viime marraskuusta.
Turvapuiston rastilta toiselle
Rudus-turvapuisto on Euroopan ensimmäinen rakennusalan työturvallisuuden koulutusrata. Alun perin se oli suunniteltu vain ruduslaisten käyttöön, mutta pian siitä tuli alan eri toimijoiden yhteinen win win -periaatteella.
Vuosittain kävijöitä voi olla jopa noin 7 000, joista aika iso osa opiskelijoita.
Perehdytyspäivän osallistujat jaettiin kahteen ryhmään, jotka lähtivät opastetulle kierrokselle puistoon.
Kuva (yllä.): Lukiolainen Roope Hopponen on kausiapulaisena Tuusulan Ristikivessä.
Kuva (yllä): Lasse Heikkinen haki kesätöitä Ruduksen laskutuksesta, mutta pääsikin opintojaan vastaavaan kesätyöhön Rudus-turvapuistoon.
Lasse Heikkinen veti toista ryhmää asiantuntevalla, mutta rennolla otteella.
– Sinisiin haalareihin puetut nuket toimivat väärin eli ottakaa oppia nukeista, joilla on huomiovärit vaatetuksissa.
– Kuinka monta teistä muistaa puhelimen käyttöohjeet, Lasse kysyi. Yksikään käsi ei noussut. – Kannattaa lukea!
Viemäriverkosta nähdään vain betoniset kannet. Nyt tiedän, mitä niiden kansien alla on.
Rastilta toiselle kuljettaessa nousi säännöllisesti esiin asenteet ja ennakoiva suunnittelu: ”mitäs jos…”
– Työturvallisuus ei saa olla pakollinen pahe, vaan helppo toteuttaa, Lasse sanoi.
Kuva (yllä): Laureassa liiketaloutta opiskeleva Marisa Kouhia on kesätöissä Pitäjänmäellä laskuttajana.
– Porukka on kiireistä, mutta mukavaa. Hyvin olen päässyt tiimiin mukaan. Työ on todella kiinnostavaa. Kesätyön ohessakin opiskelen ja tavoitteeni on valmistua ensi keväänä.
Lasse veti koulutusradan niin sujuvasti, että oli pakko kysyä, monesko vuosi on menossa Turvapuiston vastaavana?
– Minäkin olen kesätyöläinen! Aloitin huhtikuussa ja pesti kestää marraskuulle koulun ohessa. Opiskelen Laureassa Turvallisuuden ja riskienhallinnan koulutuksessa tradenomiksi. Hain kesätöitä Ruduksen laskutuksesta. HR-koordinaattori Suvi Anttila bongasi paperini ja sitten Kari Lohva jo soittikin pyytäen tänne.
– Tämä on työturvallisuuden näköalapaikka ja aivan upea kesäduuni minulle.
Tutustutaan toisiimme
Turvapuistosta siirryttiin iltapäiväksi Ruduksen toimitiloihin Pitäjänmäkeen.
Siellä toimitusjohtaja Mikael Fjäder kertoi perustietoja Ruduksen liiketoiminnasta ja tuotteista. HR-asiantuntija Anne Lahervuori kertoi ruduslaisista eli millaisessa porukassa yhdessä työtä tehdään.
– Otetaan perehdytyspäivästä kaikki hyöty ja ilo irti. Tarkoituksena on myös tutustua toinen toisiimme, Suvi Anttila muistutti.
Kuva (yllä): Tommi Anttila tuli perehdytykseen Oulusta asti. Kesällä 2017 hän oli ensi kertaa Ruduksella kesätöissä ja työhön liittyi kaikenlaista, myös laboratoriossa. Tänä kesänä hän toimiikin laboranttina.
– Oli kiva palata kesätöihin Rudukselle, kun kaverit oli tuttuja. Työilmapiiri on hyvin vapaa ja luottavainen.
Tommi opiskelee Helsingissä Aalto-yliopistossa teknillistä fysiikkaa ja matematiikkaa. Diplomi-insinöörin paperit pitäisi olla taskussa 4–5 vuoden päästä.
Kuva (yllä): Turvapuistossa opittiin joka rastilla jotain tärkeää työturvallisuudesta.
Lasse Heikkilän neuvo liikkuvan koneen läheisyydessä toimiville sopii ihan kaikille – niin työmaalla kuin toimistossa:
– Muistetaan morottaa!
Treenaa turvallisuutta verkossa: