Hämeenaukiosta Riihimäen helmi – Gaala-kivi tuo ilmettä ja tyyliä

Aivan Riihimäen ydinkeskustassa sijaitseva Hämeenaukio on peruskorjattu täydellisesti. Syyskuussa valmistunut viihtyisä aukio on jo saanut kaupunkilaisilta kiitosta: aukion tyylikäs kiveys ja näyttävä taideteos muodostavat hienon kokonaisuuden.

Hämeenaukio sijaitsee kaupunginteatterin edustalla ja se on osa Riihimäen keskeistä avointa kaupunkitilaa lähellä rautatie- ja linja-autoasemaa. Aikaisemmin aukiolla oli vain katualueisiin rajautuvia nurmikoita, eikä sillä ollut varsinaista toiminnallista merkitystä.
– Aukion peruskorjauksen tavoitteena olikin toteuttaa laadukas, näyttävä ja toimiva aukio kaupunkilaisten tarpeisiin, kertoo vastaava rakennuttaja Arto Rämäkkö Riihimäen kaupungilta.
Lisäksi uudistuksella selkeytettiin liikennejärjestelyjä ja parannettiin jalankulun ja pyöräilyn olosuhteita.

Rudus hameenaukio riihimaki 02 950x500

Kuva: – Hämeenaukiosta tuli tyylikäs ja viihtyisä, toteavat tyytyväisinä vastaava rakennuttaja Arto Rämäkkö Riihimäen kaupungilta (vas.) ja urakoinnista vastanneen Kivityö Lehtisen yrittäjä Marko Lehtinen.


Katso video:


Hämeenaukio kuuluu Riihimäen esteettömän liikkumisen tavoiteverkkoon. Näin ollen kaikki materiaalit valittiin ja työt tehtiin noudattaen esteettömyyden periaatteita.
– Esimerkiksi betonikivet ovat viisteettömiä ja suojateiden kohdalla graniittireunakivien asennukset, madallukset ja kallistukset tehtiin sentin tarkkuudella vaatimusten mukaisiksi. Myös työn aikana pyrittiin huolehtimaan, että kaikki kulkuväylät olivat aina esteettömiä, Rämäkkö kertoo.

Hämeenaukiosta tuli laadukas, näyttävä ja toimiva aukio kaupunkilaisten tarpeisiin.

Kestävää ja näyttävää pintaa

Hämeenaukio on kooltaan vajaat 1 500 neliötä. Riihimäen kaupunginpuutarhurin, suunnittelija Päivi Sundmanin mukaan peruskorjauksessa onnistuttiinkin hienosti saamaan kohtuullisen pieneen tilaan viihtyisä aukio, millä voi olla myös terassitoimintaa. Aukion suunnittelussa oli kaupungin kumppanina Maisemasuunnittelu Harju Soini Oy.

– Materiaalivalinnoissa pyrittiin tekemään mahdollisimman ekologisia ratkaisuja. Siksi valitsimme graniitti- ja betonituotteita, jotka ovat tunnetusti kestäviä, pitkäikäisiä ja helppohoitoisia sekä kestävät säätä ja kulutusta, Rämäkkö kertoo.
– Nykyisin pyritään myös käyttämään kotimaisia materiaaleja niin paljon kuin vain on mahdollista.

Rudus Gaala Hameenaukio 950x550_2

Kuva: Aukion materiaaleissa yhdistyvät puu, teräs, luonnonkivi sekä betoni. Näin koko aukion värimaailma on harmoninen ja luonnonläheinen.


Aukion kiveyksessä on käytetty Ruduksen Gaalaa, Artik-noppaa ja Graniitti-reunakiveä. Gaala on yksi Ruduksen uusimmista maisematuotteista ja tavallaan Päivi Sundmanin ”löytö” Hämeenaukiolle.
– Näin Gaala-kiven ensimmäistä kertaa Viherpäivillä 2023. Innostuin heti, että se voisi olla uuden aukiomme materiaali. Rudukselta sain tietää, missä Gaalaa oli jo ladottuna ja kävin Lahden Kivitarhalla tutustumassa väreihin, Sundman kertoo.

Ruduksen asiakasryhmäpäällikön Johanna Järvisen mukaan Gaala sopiikin erinomaisesti kaupunkiympäristöön.
– Gaalan iso koko antaa näyttävyyttä ja tyylikkyyttä juuri isoihin pinta-aloihin. Varsinkin kiven hiekkapuhallettu pinta on näyttävä ja hyvin aikaa kestävä. Gaalaa onkin jo otettu paljonkin mukaan erilaisiin maisemasuunnitelmiin, Järvinen kertoo.

Hämeenaukiolla on käytetty kuusikulmaista Gaala 80 -kiveä, joka on kooltaan 560 x 430 mm. Väreinä on valittavana maanläheiset sävyt: grafiittihiekanruskea, usvainen grafiittivalkoinen ja luonnonkivimäinen kuloautere. 

Rudus Gaala Hameenaukio 950x550_4

Kuva: Gaala-kivi on yksi Ruduksen maisematuotteiden uutuuksista. Hämeenaukiolle valittiin Gaala 80 väreinä kuloautere ja grafiittivalkoinen. Kiven koko on 560 x 430 mm. Kaupunkirakentamisessa Gaala tuo upeaa näyttävyyttä isoihin pintoihin. 

Rudus Gaala Hameenaukio 950x550_3

Kuva: Ruduksen graniittinen kourulaatta soveltuu pintavesien ohjaukseen kiveyksen reunoissa tai kiveyksen keskellä. Kourulaatta mahdollistaa liikuntaesteisten, polkupyörien ja lastenvaunujen esteettömän kulun. Esteettömyys olikin yksi Hämeenaukion suunnittelun lähtökohdista.

Rudus Gaala Hameenaukio 950x550_1

Kuva: Huolella suunniteltu ja ammattitaidolla tehty kiveys on tyylikästä, käyttöä kestävää ympäristötaidetta. Hämeenaukiolla tummanharmaa Artik-noppa yhdistyy hienosti Gaala-kiveen.


Taideteos osana aukiota

Hämeenaukion keskeinen elementti on kuvanveistäjä Aaron Heinon teos ”One of a Kind”. Yli yhdeksän tonnia painava teos on veistetty Korpilahden mustasta gabronista.
– Aukion suunnittelussa otettiin alusta alkaen tuleva teos huomioon. Mietimme esimerkiksi, miten se näkyy eri suunnista. Taiteilija Heino itse oli vahvasti mukana valitsemassa teoksen paikkaa, Sundman kertoo.
– Hän halusi myös, että teos on samalla kivetyksellä kuin koko aukio muutenkin. Kivimiehillä olikin todellinen taidonnäyte leikata laatat teoksen kanssa puskuun, Sundman kehuu.

Materiaalivalinnat osuivat täysin oikein.

Kiitokset kuuluvat Kivityöt Lehtiselle, joka vastasi Hämeenaukion kaikista kivitöistä ja kalusteiden asennuksesta.
– Haasteita on jokaisella työmaalla, mutta ne täytyy vain voittaa. Tällä työmaalla niitä olivat korkomaailma ja liikenteen ohjaus, yrittäjä Marko Lehtinen toteaa.
– Ruduksen tuotteet ovat tulleet tutuiksi vuosien varrella, mutta Gaala-laatta ja Artik-noppa olivat meillekin uusia, mutta ei niidenkään asentamisessa ollut mitään ihmeellistä. Gaala-laatta on muita kiviä isompi ja vähän painavampi eli sen asentamisessa selkä sai mukavaa jumppaa.

Tavataan hienolla Hämeenaukiolla

Hämeenaukion peruskorjauksen eri osapuolet ovat vakaasti yhtä mieltä kahdesta asiasta: lopputulos on erinomainen ja projektin aikana yhteistyö sujui todella hyvin.
– Aukio on mielestäni erittäin onnistunut ja laadukkaasti toteutettu. Materiaalivalinnat osuivat täysin oikein. Käytännössä kaikilla osa-alueilla onnistuttiin hyvin, mutta varsinkin kivityöt ovat hienot ja ammattitaidolla tehdyt, Arto Rämäkkö sanoo.

Rudus hameenaukio riihimaki 08 950x500

Aukio avattiin Riihimäki-päivänä 11.9.2024 ja kaupunkilaisilta on saatu positiivista palautetta. Muun muassa kiveyksen normaalia rohkeampaa värivalintaa on kiitelty.
– Kulkuväylien lämpimät ruskeat sävyt toimivat hienosti ympäristössä olevien rakennusten värimaailman kanssa, ja harmaa aukio nousee siitä esiin. Gaalan kuloautere sopii upeasti mustasta gabronista tehdyn veistoksen kanssa ja corten-teräs, puu sekä aukion kasvillisuus tuovat lämpöä sekä pehmeyttä. Lisäksi aukiolle saatiin mukavan paljon istutusaluetta ja puita, Päivi Sundman kuvaa.

– Tyylikäs kokonaisuus, jossa ei ole tuotteiden ja työn laadussa eikä viimeistelyssä tingitty, kiteyttää Marko Lehtinen.

Rämäkkö lähettää terveisiä aukion käyttäjille.
– Nauttikaa tulevina vuosina ja vuosikymmeninä tyylikkäästä Hämeenaukiosta ja Aaron Heinon suorastaan mahtavasta patsaasta, joka ikään kuin kruunaa koko komean aukion.


Hämeenaukio, 11100 Riihimäki

  • Peruskorjaus: 2023–2024, avajaiset 11.9.2024
  • Rakennuttaja: Riihimäen kaupunki, kaupunkitekniikan keskus
  • Suunnittelu: Maisemasuunnittelu Harju Soini Oy
  • Urakoitsija: Kivityöt Lehtinen

Ruduksen toimitukset

  • Gaala 80 väri kuloautere 605 m2
  • Gaala 80 väri grafiittivalkoinen 185 m2
  • Artik-noppa 92x92x80 väri hienopesty tummanharmaa noin 40 m2
  • Graniitti-reunakivi V220 karkeahakattu harmaa 580 jm
  • Graniitti-reunakivi V170 karkeahakattu harmaa 185 jm
  • Kourulaatta 415x415x80/100 poltettu harmaa 93 jm
  • Vakionoppakivi 8/11 lohkottu punainen 61 tn
  • Vakionoppakivi 8/11 lohkottu harmaa 52 tn

Lisätietoja:

Markkinointipäällikkö Iia Suikki
020 447 4660
iia.suikki(at)rudus.fi

Tutustu lisää:


Teksti: Leena-Kaisa Simola
Kuvat: Juho Kuva

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit