Kohti onnistunutta vastuullisuustyötä: Ruduksen olennaiset vastuullisuusnäkökohdat tunnistettu

Rudukselle hiljattain toteutetussa kaksinkertaisessa olennaisuusanalyysissä on tunnistettu yrityksen olennaiset vastuullisuusnäkökohdat. Tämä on merkittävä askel kohti onnistunutta vastuullisuustyötä ja -raportointia.

Olennaisuusanalyysi toimii perustana sille, mihin liiketoimintojen kehittämisessä keskitytään jatkossa.

Kaksinkertaisessa olennaisuusanalyysissa kuvataan EU:n kestävyysraportointidirektiivin mukaisen raportoinnin teemakokonaisuuksien joukosta ne vastuullisuuden osa-alueet, jotka ovat Ruduksen toiminnan kannalta merkityksellisiä.

Analyysissä tunnistettiin ja tarkasteltiin kahta vaikutusten ulottuvuutta – tästä myös termi kaksinkertainen olennaisuus:

  • liiketoimintojen negatiivisia ja positiivisia vaikutuksia ihmisiin ja ympäristöön eli sitä, mitä vaikutuksia Ruduksella on vastuullisuuden eri osa-alueisiin sekä
  • tunnistettiin vastuullisuusteemojen Rudukselle aiheuttamia taloudellisia riskejä ja mahdollisuuksia eli sitä, mitä vaikutuksia eri vastuullisuusteemoilla on Ruduksen toimintaan.

– Kestävyysraportointiin liittyvät velvoitteet Ruduksen osalta täyttyvät emoyhtiö CRH:n raportoinnin kautta. Tästä huolimatta haluamme edistää valmistautumistamme oman kestävyysraporttimme toteuttamiseen tarvittaessa ja samalla varmistaa, että pystymme tarjoamaan sidosryhmillemme sitä tietoa, jota ne tarvitsevat tuotteistamme ja toiminnoistamme, sanoo Ruduksen vastuullisuusjohtaja Terhi Rauhamäki.

Oman arvoketjun tunteminen

Olennaisia vastuullisuusvaikutuksia, riskejä ja mahdollisuuksia arvioitaessa tulee tuntea omaa arvoketjua riittävän hyvin: mitä vaikutuksia voi aiheutua alkutuotannossa, hankintaketjussa, jakelussa, tuotteen tai palvelun käytön aikana ja elinkaaren lopussa. Arvoketjut ovat pitkiä ja monimutkaisia, jonka vuoksi olennaisuusanalyysiin haastateltiin useita sidosryhmien edustajia niin asiakasyrityksistä, suunnittelutoimistoista kuin alihankinnastakin.

Rudus betoniauton säiliön teksti 1200x500

Haastatteluissa nousi esiin:

  • Ruduksen edelläkävijyys erityisesti turvallisuus- ja ympäristöasioissa.
  • Ruduksen toiminta on tärkeää yhteiskunnallisesti ja tuotteilla on vaikutusta myös käyttäjien omien, kuten kiertotalouteen ja vähähiilisyyteen liittyvien, tavoitteiden saavuttamisessa.
  • Hyvä hallintotapa ja sosiaalisen vastuun huomioiminen luovat pohjan vastuullisuustyön edelleen kehittämiseksi.

– Arvoketjun tuntemiseen liittyviä haasteita olemme lähteneet taklaamaan lisäämällä systemaattisesti tiedonvaihtoa ja yhteistyötä eri sidosryhmiemme kanssa. Ilmastotyömme kautta tehty yritystason CO₂-laskenta on toiminut hyvänä perustana arvoketjujen rajauksille, Rauhamäki kertoo.

Yhdeksän olennaista vastuullisuuden teemaa ja 24 olennaista alateemaa tunnistettu

Rudukselle toteutetun kaksinkertaisen olennaisuusanalyysin tuloksena tunnistettiin yhteensä yhdeksän olennaista vastuullisuuden teemaa ja niiden alla 24 olennaista alateemaa. Olennaisuuksia kuvataan olennaisuusmatriisin avulla.
– Tulos oli toki ennakoitavissa, mutta se vahvistaa olettamuksemme ja helpottaa jatkossa olennaisiin asioihin keskittymistä ja niiden kehittämistä. Analyysi toimii myös hyvänä muistutuksena, mihin kaikkeen toiminnallamme vaikutamme ja toisaalta tuo esiin uusia mahdollisuuksia liiketoiminnoillemme, Rauhamäki pohtii.


Rudus kaksinkertainen olennaisuusanalyysi matriisi

Kuvassa olennaisuusmatriisi. Olennaisuusanalyysissä tunnistettiin Rudukselle 9 teemaa ja 24 alateemaa. Tulokset osoittavat, että Ruduksella on teemaan E1 Ilmastonmuutos korkeita negatiivisia sekä positiivisia vaikutuksia; teemasta aiheutuu Ruduksen liiketoiminnalle sekä suuria taloudellisia riskejä että mahdollisuuksia. Puolestaan E2 Pilaantuminen ei ole olennainen, kun matriisin raja-arvo on 3. Tulokset osoittavat, että Ruduksella on keskitasoa matalampia positiivisia sekä negatiivisia vaikutuksia liittyen teemaan; teemasta ei aiheudu Ruduksen liiketoiminnalle merkittäviä taloudellisia mahdollisuuksia tai riskejä.


Merkittävimpiä taloudellisia mahdollisuuksia ja positiivisia vaikutuksia tunnistettiin:

  • ilmastonmuutokseen,
  • liiketoiminnan harjoittamiseen,
  • luonnon monimuotoisuuteen,
  • kiertotalouteen ja
  • omaan työvoimaan liittyvissä teemoissa.

Merkittävimpiä taloudellisia riskejä ja negatiivisia vaikutuksia taas tunnistettiin:

  • ilmastonmuutokseen ja
  • luonnon monimuotoisuuteen liittyvissä teemoissa.

Rudus lumo lintu 1200x500

Työ jatkuu Gap-analyysillä

Tehty olennaisuustyö antaa hyvät edellytykset kehittää Ruduksen vastuullisuusraportointia ja -strategiaa tunnistettujen vastuullisuusteemojen ympärille. Työ jatkuu syksyllä 2024 tehtävällä Gap-analyysillä. Siinä tarkastellaan mitä mittareita ja tavoitteita Rudukselta jo löytyy nyt tunnistettujen olennaisten vastuullisuusteemojen osalta ja mitä mahdollisesti puuttuu.
– Esimerkiksi nyt jo tiedämme, että tulemme jatkossa tarkemmin seuraamaan ja asettamaan tavoitteita uusiomateriaalien käytölle, Rauhamäki arvioi tulevia kehittämisen kohteita.


Lisätietoja:

Terhi Rauhamäki, vastuullisuusjohtaja
terhi.rauhamaki( at )rudus.fi
020 447 4090

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit