─Eikö se niin mene, että kun hoitaa työt hyvin, pitää vastavuoroisesti löytyä joustoa, toteaa Jaakko Kosonen, joka työskentelee Ruduksen porraselementtitehtaalla Tuusulassa. Jaakko summaa 11 vuoden työrupeamaansa Ruduksella sanomalla, että tehtaalla on helppo sopia asioita työnjohtajien kanssa. ─Pekkasia voi pitää joustavasti pois, kertoo Jaakko.
Näissä hommissa ei kannata oikoa
Puusepäksi valmistunut Jaakko on työskennellyt tehtaalla sekä raudoittajana että puuseppänä verstaalla. Työhön verstaalla kuuluu muottien teko elementtejä varten. Jaakolle oman työn jälki pitää olla laadukasta.
─Jos tekee työn vähän sinne päin, ei saa kasattua muotteja. Oikoa ei kannata, työmäärä vain kertaantuu, toteaa Jaakko.
Kun hoitaa omat hommat hyvin, elementtiä on myös helpompi käsitellä seuraavassa työvaiheessa. Hyvin tehty muotti on Jaakolle ylpeyden aihe.
─Voi olla, että jossain ajatellaan, että jokin homma ei ole millintarkkaa. Ruduksella tehdään kuitenkin laadulla mittojen mukaan ja kaikki tekevät työt meillä kunnolla, toteaa Jaakko.
Kun yhteistyö sujuu, homma pelaa ja työkaverinkin päivä helpottuu
Ruduksella osa ammattiylpeyttä on hoitaa omat hommat hyvin ja näin helpottaa myös työkaverin päivää. Jaakon mukaan työt tehdään, vaikka päivä venyisikin hieman.
─Hanskat eivät tipu silloin, kun kello lyö tasan. Jos jättää työt kesken, on työläämpää tehdä sama asia toiste. Työt on helpompi tehdä alusta loppuun saakka, sanoo Jaakko.
Tehtaalla ei tarvitse uurastaa yksin.
Yksinään ei tarvitse tehtaalla kuitenkaan uurastaa. Jaakko kertoo, että yksi mieleen painuneista tilanteista oli erään portaan saattaminen valmiiksi ennen lomaa.
─Olin ajatellut, että ei saada valmiiksi porrasta, mutta yhteistyöllä saatiinkin homma maaliin. Joskus tulee sellaisia juttuja, että yllätyn itsekin, toteaa Jaakko.
Yhteistyön merkitystä ei voi Jaakon mukaan liikaa korostaa, kun töitä tehdään porukassa.
Yhteinen huumori ja työtapa yhdistää
Tehtaalla tehdään töitä porukassa. Yksi kaveri tekee muotin, toinen raudoittaa ja kolmas kasaa elementtiä. Jaakko kertoo, että työkavereita yhdistää samanlainen huumori ja ajatus millä tavalla töitä tehdään.
─Kuulut tietyllä tavalla siihen porukkaan, jossa työskentelet, toteaa Jaakko ja jatkaa kertomalla, miten raudoittamon puolella työkaverit keräsivät keskenään rahaa syntymäpäivälahjaa varten aina silloin, kun joku täytti pyöreitä vuosia.
Toisista välittäminen näkyy myös työturvallisuusasioissa.
─Sanotaan ja puututaan, jos jotain asioita ei tehdä työturvallisesti. Täällä ei haluta, että kenellekään sattuu mitään, painottaa Jaakko.
Oma kiinnostus ja aktiivisuus palkitaan
Näitä töitä oppii tekemään, kunhan on itse aktiivinen ja kiinnostunut. Kysymällä saa apua muilta. Jaakko kertoo, että hän halusi itse aikoinaan raudoittamossa oppia, miksi jotain tehdään ja miten asiat tehdään hyvin.
─Huomasin, että perehdyttäjälleni tuli hyvä fiilis, kun näytin, että arvostan hänen tietämystään ja ammattitaitoaan”, Jaakko muistelee.
Lopuksi Jaakko toteaa, että Ruduksen työyhteisössä, jossa kannustetaan muita, on mukava tehdä töitä. Tehtaalle toivotaankin nyt kovasti jotain yhteistä kokoontumista korona-ajan jälkeen.
Lisää ruduslaisten tarinoita löydät täältä: