Tuotteet
Takaisin
Toimitukset
Takaisin: Aineisto
Tietosuoja
Takaisin: Aineisto
Aineisto
Takaisin

Erilainen vierasryhmä Rudus-turvapuistossa

Lihapullia ja löytämisen iloa

Pelastuskoira-oppilas Tricky haukkuu innolla löydettyään Rudus-turvapuistossa ”kadonneen” henkilön. Palkinnoksi Tricky saa mieluisia lihapullia ja pian alkaa uusi etsintä. Kyseessä on Espoon pelastuskoirien hälytysryhmän harjoitukset, joille turvapuisto on hyvin otollinen ympäristö.

Espoonseudun Pelastusalan Yhdistys, ESPY, on perustettu 1963. Se kuuluu Suomen Pelastuskoiraliittoon sekä Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöön. ESPYn hälytysryhmä tekee tärkeää vapaaehtoistyötä etsiessään kadonneita henkilöitä poliisin pyynnöstä vapaaehtoisen pelastuspalvelun alaisuudessa. Tähän liittyy myös pelastuskoirien koulutus.

Rudus turvapuisto pelastuskoirat 1

Kuva: Keijo Savioja on toiminut maalimiehenä eli hän piiloutui koiran etsittäväksi. Pian pelastuskoiraksi valmistuva, australianpaimenkoira Tricky hoiti homman ja sai palkakseen lihapullia.


– Meille on tärkeää, että saamme harjoitella erilaisissa paikoissa ja että koiramme tottuvat erilaisiin ympäristöihin. Meillä on jatkuva pula hyvistä harjoituspaikoista ja olemme kiitollisia Ruduksen tarjoamasta mahdollisuudesta, sanoo ESPYn hälytysryhmässä jo 20 vuotta aktiivisesti toiminut Gabi Stubb.

Rudus-turvapuistoon on rakennettu paikkoja, jotka voivat tulla meille eteen todellisessa tilanteessakin.

Liikkeelle poliisin pyynnöstä

ESPYn puheenjohtajan Stefan Asplundin mukaan yhdistyksessä on noin 175 jäsentä, joista noin sata aktiivista osallistuu viikoittaisiin kausikoulutuksiin. Hälytysryhmään kuuluu 25 jäsentä.

– Meille tulee muutamia kymmeniä hälytyksiä vuodessa. Kaikki tapaukset ovat hyvin erilaisia. Aina kuitenkin etsitään henkilöitä, jotka jostain syystä eivät osaa huolehtia itsestään kuten lapsia, vanhuksia, kehitysvammaisia ja itsetuhoisia henkilöitä. Lähdemme aina liikkeelle vain poliisin virka-apupyynnöstä, Asplund korostaa.

Rudus turvapuisto pelastuskoirat 2

Kuva: Rudus-turvapuistossa löytyy hyviä piilopaikkoja pelastuskoirien harjoittelua varten. ESPY:n Eeva Soisalo sai aikanaan idean turvapuiston käyttämisestä tähän tarkoitukseen ja toimii ESPYn yhteyshenkilönä Rudukselle. – Olemme todella kiitollisia Rudukselle tästä mahdollisuudesta!


Tarinoita olisi kerrottavaksi, mutta Asplund sanoo ehdottoman vaitiolovelvollisuuden koskevan heidänkin toimintaansa.
– Voimme kertoa vain sen, mikä on mediassakin julkaistu.

Rudus turvapuisto pelastuskoirat 3

Kuva: Espanjan vesikoira Coco löysi miehen kuorma-auton nupista ja palkinto oli ansaittu.


Hälyn tultua liikkeelle lähtee etsintäpartio, jonka muodostaa koira, koiran ohjaaja, suunnistaja ja avustaja.
– Näillä kaikilla on omat tehtävänsä. Ihmisiä on kolme sen vuoksi, että kadonneen henkilön löytymisen jälkeen yksi voi lähteä hakemaan tarvittaessa lisäapua ja kaksi muuta voi jäädä paikalleen. Näin ei tarvitse olla yksin esimerkiksi vainajan kanssa.

ESPY:n koirakon lisäksi etsintöihin osallistuu useita muitakin etsintäpartioita, mukana on usein myös muun muassa jalka- ja autopartioita.

Pelastus- ja etsintätehtävään lähtevässä koirakossa täytyy sekä ihmisten että koirien olla hyvin koulutettuja.

Hyvä koira säänkestävä

Pelastus- ja etsintätehtävään lähtevässä koirakossa täytyy sekä ihmisten että koirien olla hyvin koulutettuja.
– Koira vaatii intensiivisen koulutuksen, joka kestää kolmesta neljään vuotta. Mitä nuorempana aloitetaan sen parempi. Jos koira on kolmivuotiaana läpäissyt pelastuskoirille asetetun viranomaistestin, se jää yleensä eläkkeelle etsinnöistä noin kymmenvuotiaana. Seitsemän vuotta on pelastuskoiralle pitkä ura, Stefan Asplund kertoo.

Rudus turvapuisto pelastuskoirat 4

Kuva: Rudus-turvapuistossa on paikkoja, jotka voivat tulla eteen todellisessa etsinnässäkin.


Gabi Stubbin mukaan hyvä pelastuskoira on säänkestävä, terve ja sillä pitää olla riittävän pitkät jalat hangessa ja risukossa kulkemista varten.
– Koiralla pitää olla myös se moottori, joka laittaa sen haluamaan löytämisestä saatavaa palkkiota. Vaaditaan myös hyviä hermoja, jotta koira ei hätkähdä uusia tilanteita. Noutajat ja paimenkoirat ovat yleensä hyviä rotuvalintoja pelastuskoiriksi, Gabi Stubb sanoo.

Rudus turvapuisto pelastuskoirat 5

Kuva: Stefan Asplund ja Gabi Stubb suunnittelevat Trickylle seuraavaa tehtävää.


– Hyvän pelastuskoiran kouluttaminen vaatii kuitenkin aina ohjaajaltaan paljon aikaa, Stefan Asplund muistuttaa.

Meille on tärkeää, että saamme harjoitella erilaisissa paikoissa ja että koiramme tottuvat erilaisiin ympäristöihin.

Turvapuisto hyvä, erilainen ympäristö

Rudus-turvapuisto avattiin Espoon Ämmässuolla 2009. ESPYn jäsen Eeva Soisalo huomasi aiheesta uutisen rakennusalan lehdessä ja sai idean.
– Otin yhteyttä Rudukseen ja kysyin, josko voisimme käyttää turvapuistoa koulutuksiimme. Lupa heltisi ja olemme käyneet täällä sen jälkeen säännöllisesti.

Rudus turvapuisto pelastuskoirat 6

Kuva: Löydetty! Trickyn haukku kertoo ohjaajalle, että kadonnut henkilö on löytynyt kuormakauhaajan vierestä.


Rudus-turvapuistossa käy nykyisin muitakin ryhmiä kouluttamassa koiriaan – tietysti sovitulla tavalla ja sellaisina aikoina, että ne eivät häiritse turvapuiston muuta toimintaa.
– Turvapuistoon on rakennettu paikkoja, jotka voivat tulla meille eteen todellisessa tilanteessakin. Täällä on esimerkiksi kapeita ritiläportaita, joita kaikki koirat eivät mielellään kulje. Erilaisissa ympäristöissä ohjaaja näkee, miten koira reagoi ja hän oppii tulkitsemaan koiransa käyttäytymistä, Gabi Stubb sanoo.

– Mitä enemmän meillä on hyviä, erilaisia harjoituspaikkoja, sen parempi. Siinä oppii enemmän ja sekä koirat että ihmiset kaipaavat vaihtelua.

Pelastuskoira vaatii intensiivisen koulutuksen, joka kestää kolmesta neljään vuotta.


Opi työturvallisuudesta, treenaa verkossa:

Lue lisää Rudus Prosta:


Teksti: Leena-Kaisa Simola
Kuvat: Olli Urpela

Jaa somessa