Tullaan tutuksi: Elpo-hormien projektimyyjä Tytti Ojala.
Tytti Ojala on Elpo-talotekniikkaelementtien tuore projektimyyjä. Tätä ennen hän toimi sekä Elpo-hormi- että tuotannonsuunnittelijana.
– Se oli hyvä ja opettavainen polku nykyiseen työhöni, Tytti toteaa.
Kuva: – Olen viihtynyt Ruduksella erittäin hyvin ja myyntihommat sopivat minulle, Tytti Ojala sanoo.
– Miä aloin piirtää pohjapiirustuksia kai heti, kun kynä pysyi kädessä. Lapsena olinkin ilmoittanut vakaasti, että isona minusta tulee arkkitehti tai parturi-kampaaja, Tytti Ojala muistelee hymyssä suin.
Ihan niin ei käynyt, mutta Tytti tuntee nyt olevansa työelämässä hänelle aivan oikealla paikalla.
Rakentaminen kiinnostanut (lähes) aina
Tytti on toiminut lokakuun alusta Ruduksella Elpo-hormien projektimyyjänä.
Hän sanoo olleensa kiinnostunut rakentamisesta aina. Lapsena tuli touhuttua mukana vanhempien remppahommissa ja teini-iässä hän selaili ja piirsi pohjapiirustuksia perheen silloisissa suunnitelmissa olleeseen kotiin.
– Kun ikää tuli vähän lisää, päätinkin, että matkailuala kiinnostaa, Tytti kertoo.
Kuva: Tytti Ojala aloitti työnsä Ruduksen Elpo-tehtaalla Kotkassa ensin talotekniikkaelementtien tuotannon puolella, mikä antoi hyvän pohjan nykyiseen projektimyyjän työhön.
Niinpä hän opiskeli matkailun liiketaloutta Savonlinnassa ja valmistui restonomiksi 2007. Sen jälkeen vierähti viitisen vuotta vuorotöissä hotellin respassa.
– Esikoistytön syntymän jälkeen olin hoitovapaalla muutaman vuoden. Sen jälkeen ei kolmivuorotyö enää kiinnostanut ja kaipasin elämään uusia haasteita.
Tytti tutkaili jatko-opintojen vaihtoehtoja, joista rakennustekniikan insinööri vei voiton. Tytti haki ja pääsi opiskelemaan silloiseen Kymenlaakson ammattikorkeakouluun.
– Aloitin rakennusalan opintoni 2011, enkä ole päivääkään katunut!
Opiskeluinnosta kertoo myös se, että Tytti valmistui kolmessa vuodessa – vuotta normaalia nopeammin.
Tuotannon tunteminen hyvä pohja
Tytillä oli tuoreet insinöörin paperit taskussa, kun isänsä näki Kymen Sanomissa ilmoituksen, jossa Elpo-hormi tehtaalle etsittiin suunnittelijoita.
– Laitoin hakemuksen sisään ja minut kutsuttiin haastatteluun. Minut palkattiin ensin tuotannonsuunnittelijaksi eli suunnittelin tuotannon kannalta, mitä hormielementtejä valetaan, miten ja milloin. Siinä hommassa olin noin yhdeksän kuukautta. Se oli todella mielenkiintoista ja opettavaista.
Sitten Tyttiä pyydettiin mukaan Elpon elementtisuunnittelijoiden tiimiin.
– Tuotannon puolella olin jo päässyt sisäistämään, miten erilaisten Elpo-hormien valmistus sujuu ja katselemaan elementtejä siitä näkökulmasta.
– Elementtisuunnittelijan tehtävänä on tutustua tarkasti yksittäiseen kohteeseen ja siihen, mitä arkkitehdit, rakenne- ja lvis-suunnittelijat sekä työmaat ovat ajatelleet hormielementtien suhteen. Nämä kaikki otetaan elementtien suunnittelussa huomioon. Kun talotekniikkaelementit viedään työmaalle, elementtien pitää napsahtaa paikalleen ja homman sujuttava kuin tanssi.
– Olen hyvin tyytyväinen nyt projektimyyjänä siihen, että Elpo-hormit ovat tulleet minulle jo aikaisemmin tutuksi monin eri tavoin.
Talotekniikkaelementit pitää työmaalla napsahtaa paikalleen ja homman on sujuttava kuin tanssi.
Kohti koronan jälkeistä aikaa
Jo alkuvuodesta Tytti siirtyi toimimaan asiakasrajapinnassa suunnitteluosaston puolesta. Tytti pitää yhteyttä työmaihin, jotta suunnittelun alkaessa kaikki tarvittavat lähtötiedot ja toiveet ovat selvillä.
–Vastaanotto on ollut erittäin hyvä. Työmaalla ollaan tyytyväisiä, kun heiltä kysellään toiveita ja kuulumisia. Usein nousee esiin myös vastakysymyksiä eli asioita, jotka ovat askarruttaneet, mutta ei ole ollut tilaisuutta kysyä.
Tytti harmittelee, että projektimyyjän työ alkoi korona-aikana. Ohjeitten mukaan pitää kuitenkin toimia. Elpo-tehtaan toimihenkilöt tekevät töitään niin paljon etänä kuin mahdollista, jotta tehtaan tuotantoa ei riskeerata.
– Asiakasmyynnissä saadaan nyt odottaa aikaa, jolloin päästään istumaan saman pöydän ääreen. Puhelimessa kyllä keskustellaan paljon, Tytti toteaa.
– Olen viihtynyt Ruduksella erittäin hyvin. Myyntihommat sopivat minulle. Olen ollut pienestä pitäen sosiaalinen ja valtaosan elämästäni olen tehnytkin töitä asiakaspalvelun parissa. Vanhempani ovat aina olleet myyntitehtävissä enkä alun perin ajatellut, että se olisi minunkin juttuni. Mutta on todella mukavaa, että mutkien kautta tulin myyntihommiin. Kun ikää kertyy, itsestä löytyy ominaisuuksia, joita ei tiennyt olevankaan.
Työmaalla ollaan tyytyväisiä, kun heiltä kysellään toiveita ja kuulumisia.
Vapaa-aikakin rakentamista
Tytti on jo kolmannen polven kotkalaisia. Perheeseen kuuluu puoliso, 11-vuotias tytär ja 2,5 -vuotias poika. Tytti aikoo perheineen Kotkassa pysyäkin. Kaksitoista vuotta sittenhän rakensi puolisonsa kanssa talon ja nyt on uuden projektin aika:
– Ostimme elokuussa tontin, jolla sijaitsee melkein satavuotias saunamökki. Se remontoidaan ensin, jonka jälkeen rakennetaan talo.
– Nyt tehdään lähes joka päivä jotain raksahommia. Eipä juuri muita harrastuksia enää tarvitse eli rakentamista myös vapaa-aikana. Sopiihan se, sillä rakennusprojekteja on aina hauska suunnitella ja toteuttaa.
Kuva: Tytti Ojalan ja miehensä vapaa-ajan täyttä nyt oma rakennusprojekti, jossa ensin peruskorjataan lähes sata vuotta vanha mökki ja sen jälkeen rakennetaan talo.
Lisätietoja:
Lue lisää Rudus Prosta: