Toiminta Okeroisten toiminta-alueella
Okeroisten alueella louhitaan ja jalostetaan (murskataan) kalliokiviaineksia erilaisiksi kiviainestuotteiksi. Louhintatyö koostuu porauksesta, kiven irrotuksesta (räjäytyksistä) ja tarvittaessa rikotuksesta, jolloin louheen lohkarekokoa pienennetään murskauslaitokseen sopivaksi. Kiviaineksen murskauksessa kalliolouhetta pienennetään määrätyn seulan läpäiseväksi tuotteeksi. Louhinta- ja murskaustoiminta on ympärivuotista, mutta jaksottaista. Toiminnot eivät siis ole päivittäin käynnissä.
Alueella voidaan ottaa vastaan kierrätysbetonia ja kierrätystiiltä. Betoni- ja tiilimurskeet kuljetetaan varastokasoista tie- ja katurakenteisiin sekä muihin maanrakennuskohteisiin. Alueella otetaan vastaan myös puhtaita maa-aineksia, joita ei suoraan pystytä ohjaamaan uudelleenkäyttöön rakennuskohteissa. Kierrätystoimintojen tavoitteena on mahdollistaa resurssitehokas maa-ainesten käyttö kierrättämällä maa-aineksia mahdollisimman paljon sekä puhtaiden maa-ainesten loppusijoittaminen. Puhtaiden maa-ainesten vastaanotossa noudatetaan kulloinkin voimassa olevia Rudus Oy:n vastaanotto-ohjeita ja -ehtoja. Rudus Oy panostaa erityisesti alueelle vastaanotettavien maiden puhtauden varmistamiseen.
Sisältää Maanmittauslaitoksen Maastotietokannan 10/2019 aineistoa.
Toiminta-ajat Okeroisissa
Voimassa olevien lupien mukaisesti
- kiviaineksen murskausta saa tehdä ma-pe klo 7-22
- kallion porausta ma-pe klo 7-21
- kiviaineksen rikotusta ma-pe klo 8-18
- räjäytyksiä ma-pe klo 10-15
- kiviaineksen kuormauksia ja kuljetuksia ma-pe klo 6-22, la klo 7-18 (pakottavissa tilanteissa myös muulloin)
- pilaantumattomien maiden sekä betoni- ja tiilijätteen vastaanotto- ja kierrätystoiminta on sallittu arkisin klo 6-22 sekä lauantaisin klo 8-18
- betoni- ja tiilijätteen murskaus (mukaan lukien pulverointi ja rikotus) sekä seulonta on sallittu arkisin klo 7-21, pois lukien yleiset juhlapäivät.
Haitallisten vaikutusten lieventämiskeinoja sekä mittaaminen ja seuranta Okeroisten alueella
Pinta- ja pohjavedet
Toiminnan vaikutuksia lähiympäristön pinta- ja pohjavesiin sekä talousvesikaivoihin tarkkaillaan voimassa olevien lupien ja niiden perusteella laaditun tarkkailusuunnitelman mukaisesti.
Pöly
Pölyn leviämistä vähennetään mm. kastelemalla liikennealueita ja käyttämällä nykyaikaista murskauslaitosta, jossa vettä sumutetaan murskausprosessissa kiviaineksen sekaan, jolloin pölyäminen on vähäistä. Murskauslaitoksen hihnat ovat osittain katettuja. Vesikastelua käytetään murskauslaitoksen risteyskohdissa, jotta hihnoilla kulkeva murskemateriaali saadaan kasteltua läpimäräksi. Vettä on käytetty myös räjäytyksen jälkeisen louhekasan kastelussa. Murskeen pudotuspäät viimeisissä pienikokoisissa murskeissa ja kivipölyssä on suojattu pölyämistä estävillä suojilla. Lisäksi poravaunujen imuri imee talteen porauspölyä. Kuljetus- ja siirtokaluston puhtaudesta huolehditaan.
Melu
Melun kantautumista ympäristöön torjutaan mm. sijoittamalla murskauslaitos mahdollisuuksien mukaan ottamisalueen syvimmälle tasolle, murskauslaitoksen rakenteiden koteloinneilla ja kumituksilla, meluvalleilla ja varastokasoilla sekä louhoksen pohjatasoa ympäröivien kalliorintausten avulla.
Tärinä
Tärinävaikutuksia lievennetään louhinnan perusteellisella suunnittelulla ja louhintatekniikkaa muuttamalla tarpeen mukaan. Rudus Oy ilmoittaa tekstiviestillä etukäteen lähiasukkaille ja valvontaviranomaiselle milloin seuraava louhintaräjäytys tehdään.
Louhintaräjäytyksistä johtuvaa tärinää mitataan tärinämittareilla alueen ympäristössä olevilla asiantuntijoiden valitsemilla kiinteistöillä. Jokaiselle kohteelle, jolle tärinämittari on sijoitettu, on tehty asiantuntijoiden toimesta katselmus/kuntotarkastus, jonka mukaan on määritetty kohteelle sopiva tärinän ohjearvo.
Lisätietoja: