Turun jokivarteen nousee Fuugaksi nimetty musiikkitalo. Rakennuksen arkkitehtuuri ilmentää betonirakentamisen huippuosaamista. Vaatimukset myös betonille on kovat: Fuugan rakentamiseen käytetään Ruduksen betoneita, kuten korkealaatuista Holvi-LUXia.
Voi vain kuvitella, kuinka hieno Fuugasta tulee, kun ihailee Aurajoen varressa sen valmistumista. Rakennuksen pyöreät muodot ilmentävät betonirakentamisen huippuosaamista. Rakennuksen kokonaisuuden voi jo hyvin nähdä, vaikka ensimmäiset sävelet soivat Fuugassa vasta loppusyksystä 2026.
Akustiikan vuoksi rakenteet ovat aivan toista luokkaa kuin tavallisissa asuin- tai toimistotaloissa. Paksujen seinien lisäksi konserttisalin yläpohjan ääneneristykseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Tällä varmistetaan, ettei esimerkiksi ylilentävä helikopteri häiritse sinfonian herkän kohdan kuuntelukokemusta.
Rakennuksen muoto asettaa erityisvaatimuksia betonirakentamiselle. Valumuoteissa on käytetty muottilevyjen väleissä erilevyisiä puisia kiilamuotoisia täytteitä sekä sisä- että ulkopuolella. Suorat muotit on saatu niillä kaarevaan muotoon.
Fuugan isot ja pyöreät ikkuna-aukot sekä julkisivun siksak-mallinen holvin reuna ovat arkkitehtuurisia erikoisuuksia, jotka ovat vaatineet betonivalun osaajilta kovaa ammattitaitoa.
Kuvat: Kaarevat seinät on valettu asettamalla kaksi 2,6 metrin valumuottia päällekkäin ja useita muottipareja rinnakkain.
Melko ahdas rakennuspaikka että rakennukselta vaadittava huippuluokan akustiikka vaikuttivat Fuugan arkkitehtuuriin eli sen rakenteisiin ja muotoon.
– Betoni valikoitui rakennusmateriaaliksi rakennuksen arkkitehtuurin perusteella, Fuugan pääsuunnittelija ja arkkitehti Tuomas Silvennoinen kertoo. Hän on PES-Arkkitehtien osakas ja hallituksen puheenjohtaja.
Akustiikka vaatimukset ohjaavat rakentamista ja betonireseptejä
Yli 30 metrin korkeuteen ulottuvan konserttisalin koko hämmentää. Valmiina on vasta järeä betonirunko, mutta jo nyt voi kuvitella, miltä 1300 vierasta vastaanottava sali näyttää valmiina.
Rakennuksessa on poikkeuksellisen paljon paikallavalua, sillä laadukkaita pyöreitä muotoja ei voi toteuttaa kustannustehokkaasti elementeillä. Valuissa on käytetty tavallista talonrakentamista enemmän harjaterästä, koska rakennuksen akustiikka vaatii järeitä seinärakenteita. Runsas raudoitus asettaa omat vaatimuksensa betonilaadulle.
Vaativien isojen valujen pitää onnistua niin, että laatu on priimaa. Halkeamia ei sallita, sillä ne heikentäisivät salin akustiikkaa.
– Betonin reseptiikalla on ollut tärkeä rooli onnistumisessamme. Olemme käyneet Ruduksen kanssa tarkasti läpi betonille asetetut vaatimukset. He ovat valmistaneet oikeanlaista betonia eri vuodenaikoina tehtäville valuille ja rakennuksen eri kohtiin. Esimerkiksi teräksen suuri määrä, täryttimien käyttö ja lopputulokselle asetetut vaatimukset edellyttävät betonin laadulta paljon, Hartela Länsi-Suomen työpäällikkö Veli-Pekka Toivonen sanoo.
Betoni valikoitui rakennusmateriaaliksi rakennuksen arkkitehtuurin perusteella.
Betonilta vaaditaan monissa kohden rakennusta tavallista enemmän.
– Rakennuksessa on ulokerakenteita ja kaarevia muotoja, joiden pitää olla mittatarkkoja. Konserttisalin ovaalimuoto, jossa on sekä betoni- että puupintoja palvelee salin akustiikkaa, Silvennoinen sanoo.
Myös vaihtelevat sääolot ovat vaikuttaneet betoniresepteihin. Konserttisalin valut aloitettiin vuodenvaihteen 2024 pakkasilla, niitä jatkettiin kesähelteillä ja viimeisimmät seinävalut valmistuivat tammi-helmikuussa 2025.
Kuva: Yli kolmikymmenmetrisen konserttisalin kaarevien seinien valutyö on betoniammattilaisten mestarinäyte.
Laadukkaita LUX-betoneja valittuihin paikkoihin
Ruduksen työmaalle toimittamasta tuhansien tonnien betonimäärästä osa on erikoislaatua eli Holvi- ja Lattia-LUXia. LUX Laatubetonien kiviaines on karkeaa ja siksi niissä on tavallista betonia vähemmän vettä. LUX Laatubetonit eivät halkeile, koska ne kutistuvat perusbetonia vähemmän.
Lattia-LUXia on helppo jälkikäsitellä, jolloin se sopii mainiosti design-lattioihin. Premium-luokan Holvi-LUXia käytetään paikallavalutöissä, joissa edellytetään nopeaa lujuudenkehitystä, jotta jälkijännitystyö voidaan tehdä mahdollisimman pian valun jälkeen.
LUX Laatubetoneita käytetään Fuugassa useissa kohteissa. Monitoimisalin ulkopuolella Hartela Länsi-Suomen projektipäällikkö Juha Kartastenpää osoittaa tulevan lämpiön kattoa. Sen 320-millimetrinen jälkijännitetty holvi on valettu Holvi-LUXilla. Holvi kuivui jo valamisista seuranneeksi päiväksi 70 prosenttisesti, jolloin sitä päästiin jännittämään.
Rakennuksen kaarevat muodot ja julkisivun ulokerakenteet ilmentävät betonirakentamisen huippuosaamista.
Fuugan lattioista Lattia-LUXia on tulossa muun muassa katutason aula- ja ravintolatiloihin. Lattioiden näyttävä betonipinta on osa rakennuksen korkealuokkaista arkkitehtuuria.
– Päädyimme hiottuun betonilattiaan, jonka sopiva vaaleus saadaan oikeanlaisella betonilla, sen hionnalla ja pintakäsittelyaineella, Silvennoinen sanoo.
Kuva: Siksak-mallinen lämpiötilan jälkijännitetty holvi on valettu Ruduksen Holvi-LUXilla.
Luottokumppani tukee onnistumista
Fuugan kehitysvaihe alkoi tammikuussa 2022 ja päättyi elokuussa 2023. Rakentaminen alkoi lokakuussa 2023. Hankkeen toteuttaa Turun kaupungin, Hartela Länsi-Suomen, PES-Arkkitehtien ja WSP Finlandin muodostama allianssi.
Ennen rakentamisen aloittamista hankkeeseen valittiin tavarantoimittajat. Rudus valittiin betonitoimittajaksi.
– Olen saanut Rudukselta aina sen, mitä olen halunnut, palvelu on ollut kohdallaan ja hinta on ollut kilpailukykyinen.
– Ruduksen ja meidän mittausjärjestelmämme ovat yhteensopivia keskenään. Se helpottaa työtämme, kun arvioimme betonin kypsyyttä, Toivonen sanoo.
Kuva: Hartelan projektipäällikkö Juha Kartastenpää (vas.) ja työpäällikkö Veli-Pekka Toivonen myhäilevät tyytyväisinä, miten hyvin työt ovat isolla työmaalla edenneet.
Betonin kypsyysmittauksia tehdään muun muassa jälkijännitettäville holveille. Niiden lujuus mitataan, ennen kuin jännitys tehdään.
– Varmistamme Rudukselta, onko käyttämiemme mittalaitteiden antama mittaustulosten antama tieto sellainen, että jälkijännitystyö voidaan aloittaa ja holvimuotti purkaa sen jälkeen, kun salin ja laatan välinen jälkivalukaista on saavuttanut vaaditun lujuuden, Toivonen sanoo.
Koska työmaa on hyvin ahtaassa paikassa, pitää betonitoimitusten tulla täsmällisesti oikeaan aikaan ja pumppukaluston vastata vaativan kohteen vaatimuksia. Jo pelkästään pääsalin runko vaatii 34 metriin yltävää kalustoa.
– Meillä on Suomen suurimmat betonipumput ja kokeneita osaajat, jotka Rudus on järjestänyt tänne, Kartastenpää sanoo.
Vaativien isojen valujen pitää onnistua, että laatu on ensiluokkaista – halkeamia ei sallita.
Kun tontilla ei ole neliömetriäkään ylimääräistä tilaa, Toivonen on ottanut hyvillään vastaan Ruduksen palvelun: työmaan ylimääräinen betoni toimitetaan työmaalta kierrätykseen saman tien ilman välivarastointia työmaalla.
Koska töitä tehdään kahdessa vuorossa niin, että osa valuista tehdään iltaisin, on tämä asettanut vaateita Ruduksen suuntaan.
– Ruduksen tehdas on mukautunut hyvin työtahtiimme. Se, mitä on sovittu, on pitänyt, Toivonen sanoo.
Massiivisten betonitoimitusten lisäksi Rudus on toimittanut rakennukseen porraselementtejä. Niitä on muun muassa yksi erikoisporras lämpiössä sekä isompi määrä portaita henkilökunnan tiloissa. Osa konserttisalin liittyvissä portaista ovat kaarevia, jotta ne mukailevat salin seinän kaarevia muotoja.
– Rudukselta olemme löytäneet perusportaisiin hyviä ratkaisuja. Vaikeammat portaat tehdään paikallavaluina, Silvennoinen sanoo.
Vastuullisuus on osa yhteistyötä
Fuugan rakentaminen on ollut monin tavoin poikkeuksellinen hanke. Akustiikan vaatimukset, pyöreiden muotojen vaatimat uudet työtavat, työmaan sijainti ja logistiset haasteet ovat pakottaneet rakentajia keksinään uusia työtapoja. Ilman luotettuja kumppaneita ja tiivistä yhteistyötä hankeen alkumetreiltä alkaen rakentaminen ei olisi edennyt aikataulussa ja laadukkaana.
Kun töitä on tehty yhdessä yli vuosi, on Hartelan tekijöillä hyvä tuntuma yhteistyöstä.
– Ruduksen kalusto ja toimitusvarmuus, asiantuntemus ja hyvät kokemuksemme heidän toimintatavastaan painoivat kumppanivalinnassamme. Ruduksen toiminta on vastannut odotuksiamme, Kartastenpää sanoo.
– Olemme vaativassa kohteessa, jossa käytämme erikoisbetoneita. Meillä on kokeneita tekijöitä, jotka ovat tottuneet työskentelemään Ruduksen betonien, käytettävien mittauslaitteiden ja asiantuntijoiden kanssa, Toivonen sanoo.
Oma lisänsä tuo Ruduksen sitoutuminen vastuulliseen toimintaan.
– Meille on tärkeää, että tiedämme toimivamme yhteistyössä vastuullisen ja luotettavan kumppanin kanssa, Toivonen sanoo.
Yhteystiedot:
LUX Laatubetonit:
Poikkeuksellisia valutöitä
Päärakennuksen seinävalut on tehty lohkoittain niin, että kaksi 1,3 metriä leveää ja 2,6 metriä korkeaa muottia on asetettu päällekkäin. Näitä muottipareja on aseteltu peräkkäin. 130 metriä pitkä ulkokehä on valettu neljässä lohkossa. Sisäpuolen kehässä on viisi valulohkoa.
– Pisimmät valulohkot ovat olleet 40 metriä pitkiä ja niissä on ollut kuusi kerrosta. Kaikkiaan on tehty 56 valua, että salin ulkoseinät on saatu valmiiksi, Toivonen sanoo.
– Valut etenivät nopeasti. Muotit otettiin auki jo valuja seuraavina päivinä. Ruduksen toimittaman betonin laatu mahdollisti sen, Toivonen sanoo.
Siirrymme pääsalista käytävää pitkin talon 300 henkeä vetävään monitoimisaliin, jonka joen puoleinen päätyseinä on pääsalin lailla pyöreä. Sali on orkestereiden harjoittelutila ja siellä voidaan järjestää pienempiä konsertteja. Tilan seinissä on kohteen massiivisimmat betonivalut.
– Seinien sisällä olevat palkkien kannatuspilarit ovat 500 milliä paksuja. Kattoristikoiden kohdalla 400 millimetrin vahvuisiin seiniin on tehty 100 millimetrin paksunnos, Toivonen sanoo.
Muualla rakennuksessa paikalla valettujen sisä- ja ulkoseinien paksuudet ovat 300 ja 400 millimetriä. Nekin ovat poikkeuksellisen paksuja verrattuna tavalliseen talonrakennukseen.