Kivestä kaunista ja kestävää

Ruduksen tuotteet esittelyssä Habitaressa – innovatiivisesti ja tyylillä

Ruduksen tuotteet löysivät tiensä Habitareen ja integroituivat luontevasti Avotakka-paviljongin “tulevaisuuden kotiin”: paviljonki, suunnittelun lähtökohtana kestävät ratkaisut ja hyvä tunnelma toimivat mitä parhaiten myös Ruduksen tuotteiden areenana.

Kodin piha-alueiden toimivat ja näyttävät kiviratkaisut – betonilaatat, kiveykset ja muurit – tarvitsevat kestävän perustan sekä viimeistelyn oikeilla ja ympäristökestävästi valmistetuilla kiviaineksilla.


Tyylikkäät ratkaisut ja älykäs uutuus

Suomessa ainoa laatuaan! Opus-muurin rakentaminen käy kuin lego-leikki. Älykäs muurijärjestelmä on kokonaisratkaisu, jolla voi rakentaa melkein mitä vain: rivi riviltä muurin, aidan, istutusaltaan, pilarin, portaat tai vaikkapa taustaseinän kesäkeittiöön. Opus rakentuu runko- ja verhouskivistä, rakenne jäykistetään muurikiinnikkeillä sekä viimeistellään kansikivillä. 

Habitaressa Opuksesta on rakennettu näyttävä seinä sekä istutusallas. Verhouskivenä on sävy dyyni. Korkea seinärakenteen sisällä on kaksi riviä runkikiviä vierekkäin. Tukevuutta Opus-rakenteeseen saadaan lisäämällä sisäosan runkokivien määrää. 


Opus muuri 1280x450

Avotakka-paviljongin etuosa on kokonaisuudessaan kivetty harmaalla Kartanolankulla. Pihakivien pitkänmallinen Kartanolankku täydentää Kartano-kivisarjaa mahdollistaen entistä monipuolisempia ja näyttäviä ladontavaihtoehtoja, joko yksin tai yhdistäen muiden kivimallien kanssa. 


Kartanolankku harmaa

Vettä läpäisevää pintaa, pala luontoa ja LUMOa

  • Lumo-Kartanokivi – hulevesikiven kookkaat saumat nappaavat sadevedet! Saumoissa kasvavat nurmi, niitty, ajuruohot ja heinät houkuttelevat paikalle perhoset ja pörriäiset. Lumo-Kartanokiveyksellä saadaan kiveykseen vihreää pinta-alaa, mutta samalla se varastoi ja viivyttää tehokkaasti sadevesiä. Jos kiven saumat täytetään karkealla kiviaineksella, kuten hiekoitussepelillä, niin kiveyksen imeystyskapasiteetti kasvaa huomattavasti.

Lumo-Kartanokivi harmaa nurmisauma

Luontoa huomioiden ja neitseellisiä luonnonvaroja säästäen

Haluamme tuotteillamme ja toiminnallamme varmistaa kestävän yhteiskunnan tuleville sukupolville. Toteutamme kiviaines ottoa luontoa huomioiden ja teemme jatkuvaa työtä kiertotalouden kehittämiseksi. Kallion louhinnasta ylijäänyttä louhemursketta kierrätetään hyötykäyttöön, myös betoni kiertää uusioraaka-aineeksi.

Avotakka-paviljongin teemaa tukevat monet Ruduksen tuoteratkaisut. Betoroc-murske koristaa yhdessä kierrätyslouheen kanssa osaston sisäänkäynnin kiviaiheita. Betonimursketta ja kierrätyslouhetta voi käyttää kotipihoissa istutusalueiden katteena tai tavallisten kiviainesten tapaan maan rakennekerrosten täyttönä. Kierrätyslouhe sopii myös muihin pihan koristerakenteisiin ja muureihin.

  • Kierrätyslouhe – kalliolouhinnasta yli jäänyt louhe hyödynnetään ja valmistetaan laadukkaiksi uusiotuotteiksi maanrakentamisen tarpeisiin.

Kierrätyslouhe 1280x450
  • Betoroc®-murske – käytöstä poistetusta betonista murskaamalla valmistettu kierrätyskiviaines, jota käytetään neitseellisen luonnonkiviaineksen tapaa maaperustuksiin, kun tarvitaan tukea ja kantavuutta.

Betoni on kestävä, pitkäikäinen ja täysin kierrätettävä rakennusmateriaali. Se toimii hiilinieluna niin valmiina pintana kuin elinkaarensa päässä ja erityisesti silloin: käytöstä poistettu betoni murskataan, jolloin sen pinta-ala kasvaa ja hiilinielu voimistuu. Parhaimmillaan betonimurske sitoo jopa puolet betonin raaka-aineen, sementin, valmistuksessa aiheutuneista hiilidioksidipäästöistä.


Betoroc2 1280x450

Kierrätysbetoni hyödynnetään myös uusiotuotteiden valmistuksessa

  • Uuma-betoni – pilottituote nyt, tulevaisuudessa betoni kiertää takaisin betonin valmistuksen raaka-aineeksi.
  • Uuma-pihakivet -  Uuma-materiaalina hyödynnetään omien pihakivitehtaiden betonijätteestä murskattua betonimursketta. Uuma-uusiomateriaalia käytetään betonikivien runkoaineena. Kierrätetyllä uusiomateriaalilla korvataan kivien valmistuksessa käytettäviä luonnonkiviaineksia noin 15%.  Samalla vähennämme jätteen ja raaka-aineiden kuljetuksista aiheutuvia päästöjä. 

Rakenna entistä vähähiilisemmin

  • CEVO-pihakivet – CO₂-päästövähennys on 57 % verrattuna vuonna 2020 valmistettuihin tuotteisiin. Erittäin vähähiilisiä CEVO-kiviversioita on saatavissa useissa eri kivimalleissa.

Ruduksen kiviaineksia luonto huomioiden – toteutamme kiviaineksen ottoa luonnon monimuotoisuus huomioiden, ja sitä edistämään perustettu Rudus LUMO -ohjelma on toiminut jo vuodesta 2012. Kaikilla kiviainestoimipisteillämme tehdään mahdollisuuksien mukaan luonnon monimuotoisuutta ja hiilensidontaa lisääviä konkreettisia toimenpiteitä, että luonto toimipisteillä on monimuotoisuuden kannalta arvokkaampaa toiminnan päättyessä kuin sen alkaessa.

  • Somero – Viherrakentamiseen hyvin soveltuva somero eli singeli on hiekasta seulottu 8-16 tai 16-32 mm kiviaines, jossa rakeet ovat luonnonpyöreitä.


Rudus lumo suomies 1280x450

Habitaressa nähdään!

Ruduksen tuotteet mukana Avotakka-paviljongissa 11.-15.9.2024.

Katso messuinfo tapahtumasivuilta >


Rudus Kotipolku