WWF Suomen kumppanuusyhteistyöllä ja ennakkoluulottomien maanomistajien aktiivisuudella saadaan asioita tapahtumaan. Huoli Itämeren tilanteesta ja halu olla mukana tekemässä jotain konkreettista on johtanut jo lukuisiin rannikkoseudun kosteikkohankkeisiin – näin asiat etenivät myös seuraavien kosteikkojen rakentamisen osalta Länsi-Uudellamaalla.
Kosteikkojen rakentaminen tarvitsee oikeanlaisia kivimateriaaleja, jotka Rudus lahjoitti molempiin kohteisiin.
“Yksin emme pystyisi toteuttamaan aidosti vaikuttavia luontotoimenpiteitä, vaan tarvitsemme siihen laajempaa yhteistyötä. WWF panostaa virtavesien ja vesistöjen tilan parantamiseen voimakkaasti ja vaikuttavasti. On hienoa saada olla mukana näin tärkeässä työssä", Ruduksen vastuullisuusjohtaja Terhi Rauhamäki kertoo.
Maakaupoille kosteikkoa varten
Raaseporin Snappertunaan viime vuoden syksyllä valmistuneella kosteikolla on poikkeuksellinen tausta. Rehevöityneen ja tähkä-ärviän valtaaman Västerfjärdenin merenlahden niittotalkoissa lähtenyt ajatus kosteikon perustamisesta alueelle ei kuitenkaan näyttänyt etenevän. Lopulta alueen aktiivinen kesäasukas tarjoutui ostamaan maa-alueen itselleen ja ryhtyi edistämään kosteikkohanketta yhteistyössä WWF:n ja sen kumppaniverkoston kanssa.
Kosteikko toteutettaisiin osana WWF:n RANKKU2-hanketta, jossa rakennetaan kosteikkoja rannikon läheisyyteen Länsi-Uudellamaalla.
Alueelle valmistui noin puolen hehtaarin kokoinen kosteikko, jonka valuma-alue on 32 hehtaaria. Kosteikon kautta kulkeva valtaoja laskee suoraan rehevöityneeseen Västerfjärdenin merenlahteen, eli suoraan Itämereen.
Kuva: Valmistunut kosteikko pääsee täyteen kukoistukseensa tulevina vuosina.
Kosteikosta on hyötyä ja iloa niin luonnolle kuin ihmisille. Hankkeeseen tyytyväinen maanomistaja toivoo lähistöllä liikkuvien kurkien löytävän paikan ja ottavan sen omakseen. Tärkein tavoite hänelle on Itämeren tilan parantaminen, joka on tärkeää niin luonnon kuin ihmisenkin hyvinvoinnin kannalta. Hyvinvoivalla luonnolla on myös talousvaikutuksia, hän pohtii.
Ruduksen kivilahjoitukset:
Ruduksen kivet ovat tukemassa ja suojaamassa WWF Suomen jo kymmenissä vesienhallinta- ja virtavesikohteissa.
Vuodesta 2018 alkanut yhteistyö vesistöjen hyvän tilan puolesta jatkuu.
Tutustu kohteisiin >
Samalle pihalle kaksi kosteikkoa
Inkoon Innanbäckiin valmistui viime syksynä kaksi pientä kosteikkoa. Niitä erottaa pihan poikki kulkeva vedenjakaja, jonka yhdeltä puolelta vesi virtaa Ingarskilanjokeen ja toiselta puolelta Sjöängsbäckenin kautta Itämereen. Vaikka kosteikot sijaitsevat eri valuma-alueilla, ne palvelevat samaa tarkoitusta: estävät Itämeren rehevöitymistä.
Valuma-alueilla on hevoslaitumia, joiden ravinnevalumia kosteikot puhdistavat. Kosteikot sijaitsevat aivan valuma-alueidensa yläosissa, joten ne toimivat vesivarastoina ja virtaamien tasaajina ehkäisten tulvimista pelloille ja näin vesistöön ei myöskään valu yhtä paljoa rehevöitymistä aiheuttavia ravinteita ja kiintoainesta.
Maanomistaja kuuli WWF:n kosteikkotyöstä alueella naapuriltaan ja vakuuttui kosteikkojen hyödyllisyydestä haluten itse mukaan projekteihin. Myös metsästyksestä kiinnostuneena hän toivoo, että kosteikot voivat tukea vesilintukantoja alueella.
Kosteikoiden lisäksi ylempänä Ingaskilanjoen valuma-alueella tehtiin pohjakynnyksiä ja kivettyjä eroosiosuojauksia, jotka nostavat vesipintaa alueen uomassa, lisäävät uoman reunojen kosteutta, ja näin vähentävät eroosiota ja kiintoaineksen päätymistä vesistöihin.
Kuva: Kosteikko toimii pesusienen lailla – Inkoon Innanbäckiin rakennettu kosteikko virtaa Ingarskilanjoen kautta Itämereen. Vettä ja ravinteita pidättävä kosteikko rakennettiin VALUTA2-hankkeen osana.
Kosteikoiden rakentaminen on luonnon ennallistamista
Kosteikot ovat nerokkaita esimerkkejä ennallistamisen positiivisista vaikutuksista. Kosteikkojen merkitys korostuu tulevaisuudessa, kun ilmastonmuutoksen myötä sateiden ja ravinne- ja kiintoainevalumien odotetaan lisääntyvän. Kosteikot hidastavat valumavesien virtausta ja tehostavat ravinteiden ja kiintoaineen talteenottoa.
Itämeren rehevöitymisen hillitsemisen lisäksi kosteikot edistävät luonnon monimuotoisuutta tarjoten elinympäristöjä esimerkiksi vesi- ja kahlaajalinnuille, jotka voivat pesiä, kasvattaa poikasiaan, hankkia ravintoa ja levähtää kosteikoilla.
Rudus lahjoitti kivet kynnyksiin, jotka mahdollistavat veden kertymisen kosteikoille.
“Olen todella iloinen, että alueelta löytyy aktiivisia maanomistajia sekä yhteistyökumppaneita, jotka ovat valmiita edistämään rannikkovesiemme hyvinvointia. Tehokas Itämeren suojelu edellyttää laajaa yhteistyötä eri tahojen kanssa sekä käytännön toimia”, WWF:n meriasiantuntija Iiris Kokkonen sanoo.
Tutustu lisää:
Lähde: WWF Suomi uutiset (9/2024)
Kuvat: Iiris Kokkonen / WWF