Myyrmäki sai veistoksellisen maamerkin – yksilöllinen julkisivu tehokkaasti elementeistä

Myyrmäen keskustakortteli Vantaalla uhkuu urbaanin asumisen vetovoimaa. Keskeisellä paikalla kohoaa orgaanisen habituksen saanut 12-kerroksinen rakennus, jonka pystyuritetut julkisivut ovat kuin viereisestä puistosta lainattu oksisto.

Hartela rakentaa Vantaan Myyrmäen keskustakortteleihin neljä 8-13 -kerroksista asuintaloa sekä niiden yhteisen pysäköintilaitoksen pihakannen alle. Maaliskuussa 2024 valmistui 12 kerroksen ja 64 asunnon Asunto Oy Vantaan Myyrin Tähti.


Dji 0151hartela myyrmäki photographer kimmoervola 950x500

Kuva: Rudus toimitti Myyrin Tähteen noin 500 julkisivuelementtiä eli noin 3 000 neliön verran. Talon orgaanisesta muodosta johtuen rakennuksessa ei ole kahta samanlaista elementtiä päällekkäin.


Siitä tuli todellakin Myyrmäen ”tähti”, kiitos arkkitehti SAFA Mari Matomäen ennakkoluulottoman asenteen ja rohkean otteen.

– Keskuskorttelin kolme tornia rajaavat Ruukkutoria. Myyrin Tähti sijaitsee puistossa, joten alun perin ajattelin, että rakennuksen tulee olla habitukseltaan orgaaninen.
– Kokeilimme erilaisia orgaanisia julkisivun suunnitteluratkaisuja. Vahvimmaksi ideaksi nousi muistikuvani Kambodžan Angkor Watista ja sieltä Ta Prohm -temppelialueesta, jonka puut olivat vallanneet, Matomäki kertoo.

Orgaanisen arkkitehtuurin lähtökohtana onkin usein elävä luonto, joka tarjoaa ideoita, esteettisiä muotoja ja rakenteellisia ratkaisuja rakennusten ulkoisten muotojen sekä sisäisten toimintojen tarkoituksenmukaiselle suunnittelulle.

”Pitää ehdottaa rohkeasti”

Arkkitehtitoimisto Hedman & Matomäki Oy:ssä päädyttiin toteuttamaan Myyrin Tähden julkisivut betonielementeistä. Mistään rutiinityöstä ei kuitenkaan ollut kysymys.
– Haastetta on aina, kun suunnitellaan kaupunkikuvallisesti merkittävään paikkaan, Matomäki toteaa.

– Rakennuksen orgaaninen muoto tehtiin julkisivun 50 mm ulkonevilla oksamaisilla osilla, jotka ovat myös pystyuritettuja. ”Oksat” maalattiin valitsemillamme vihreän sävyillä. Kuviot jatkuvat elementistä toiseen koko rakennuksen korkeudelta. Ajatuksena oli, että puisto on vallannut rakennuksen, Matomäki kuvaa.

Rudus toimitti Myyrin Tähteen noin 500 julkisivuelementtiä.
– Rakennuksen peittävä ulos tuleva kuvio, joka ei ollut toistuva, vaikeutti elementtitehtaan löytämistä. Kaikki tehtaat eivät pysty tämänlaatuisen kohteen toteutukseen, Matomäki toteaa.

Mitä enemmän pystytään esivalmistamaan, sen parempi.

Ruduksen Suomussalmen betonituotetehdas onkin erikoistunut vaativiin julkisivuelementteihin, sekä myös korkean rakentamisen kohteisiin. Myyrin Tähden elementit istuivat tehtaan tuotantoon erittäin hyvin, koska ne vastasivat sen ydinosaamista.


Hartela myyrintahti ext terassi 950x500

Luonnoskuva, Hartela: Asunto Oy Vantaan Myyrin Tähti on nimensä veroisesti Myyrmäen keskustakorttelin tähti. Rakennuksen vihreän sävyiset julkisivut ja orgaaninen muoto saavat jatkumoa viereisestä puistosta. Valot ja varjot leikkivät yksilöllisissä betonielementeissä.


– Saimme Rudukselta myös apua rakenne- ja elementtisuunnitteluun, Matomäki lisää.
– Kaikkein edullisintahan on rakentaa samanlaisista toistuvista elementeistä. Tämä yksittäinen syy rajoittaa usein luovuutta. Betoni on kuitenkin hyvin muotoiltavissa oleva rakennusaine. Aina kannattaa yrittää ehdottaa jotain yksilöllisempää, Matomäki vinkkaa kollegoilleen.

Ruduksen Suomussalmen betonituotetehdas on erikoistunut vaativiin julkisivuelementteihin.

Näyttävä kokonaisuus

Mari Matomäen mukaan Myyrin Tähden rakennushanke onnistui erittäin hyvin.
– Myyrin Tähti näkyy kaikista suunnista ja kaukaa. Massoittelultaan se muodostaa kahden muun tornin kanssa Ruukkutorin ympärille veistoksellisen kokonaisuuden.

Myyrin Tähteen Ruduksen valmistamia julkisivuelementtejä oli yhteensä noin 3 000 neliön verran.
Elementit ovat valkobetonia, maalattua betonia ja graniittilaattaa. Uritukset tekevät niistä hyvin monimuotoisia. Orgaanisesta muodosta johtuen rakennuksessa ei ole kahta samanlaista elementtiä päällekkäin.

Betoni on hyvin muotoiltavissa oleva rakennusaine.

Elementeissä oli valkobetonille annettu resepti ja värisävyille tarkka määritys. Työmaalla pidettiin mallikatselmus. Elementit esivalmistettiin tehtaan hallituissa olosuhteissa hyvin pitkälle, esimerkiksi ikkunat asennettiin elementteihin jo valmiiksi.
– Mitä enemmän pystytään esivalmistamaan, sen parempi. Tehtaan sisätiloissa on aina suotuisat olosuhteet ja esivalmistus nopeuttaa työmaavaihetta huomattavasti, Mari Matomäki toteaa.


Rudus esivalmistellut elementit 950x500

Kuva: Mitä enemmän pystytään esivalmistamaan, sen parempi. Ruduksen Suomussalmen tehdas on erikoistunut vaativiin julkisivuelementteihin. Myyrin Tähden näyttävät ja yksilölliset elementit vastasivat sen ydinosaamista.


Kun Myyrin Tähteä rakennettiin, Matomäki sanoi odottavansa talon valmistumista ”mielenkiinnolla”. Nyt on aika kommentoida valmista rakennusta.
– Koko hanke onnistui erinomaisesti ja lopputuloksena on näyttävä, hieno kokonaisuus! Kaikkien projektien onnistumiselle on perusedellytyksenä, että suunnittelija voi luottaa niin elementtitoimittajan kuin koko ketjun ammattitaitoon ja yhteistyökykyyn.


Lisätietoja:

Jukka Kyllönen, myyntijohtaja 
044 019 6707
jukka.kyllonen(at)rudus.fi



Dsc08007hartela myyrmäki photographer kimmoervola 950x500

Kuva: Hartela rakentaa Myyrmäen keskustakortteleihin kaikkiaan neljä asuinkerrostaloa, joihin tulee asuntoja kaikkiaan noin 300.


Asunto Oy Vantaan Myyrin Tähti

Ruukkutori 1, 01600 Vantaa

  • Arkkitehtisuunnittelu: Mari Matomäki, Arkkitehtitoimisto Hedman & Matomäki
  • Perustajaurakointi: Hartela Etelä-Suomi Oy
  • Rakennusaika: 6/2022–3/2024
  • Rudus toimitti noin 500 julkisivuelementtiä ja Elemento-porraselementit
  • 12 kerrosta, 64 asuntoa, huoneistokoot 24–98,5 m2, lasitetut parvekkeet
  • Toisessa kerroksessa, ravintolasiiven päällä asukkaiden yhteinen kattopiha rajautuen sauna- ja kerhotiloihin
  • Maantasokerroksessa liiketiloja
  • Lisää kohteesta Myyrin Tähden sivuilla >

Teksti: Leena-Kaisa Simola
Kuvat: Hartela / Kimmo Ervola, Hartelan luonnoskuvat Asunto Oy Vantaan Myyrin Tähdestä sekä Ruduksen kuva-arkisto


RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit