Oletko miettinyt mihin kaikkeen pihakiviä voi käyttää ja mitä kaikkea kivaa niillä voi saada pihassa aikaan? Ja mikä parasta, jos alkaa kyllästyttämään, niin kivet voi aina asentaa uudestaan tai kierrättää muuhun käyttötarkoitukseen.
Olemme koonneet sinulle viisi vinkkiä inspiraatioksi pihan kunnostamiseen tai uuden pihan suunnitteluun.
1. Leikkisyyttä pihaan - Hyppyruudukko tai ulkopiirustuspaikka
Pihakiveys helpottaa pihan hoitoa, niin talvella kuin kesälläkin. Kesän hiekat ja kurat ei kulkeudu niin helposti sisälle ja tasaisella pihalla on mukavampi liikkua. Pihan tyyli kuvastaa asukkaita samalla tavalla kuin sisustus. Kuten sisustusratkaisuissakin, on itse käyttäjät ja heidän tarpeensa hyvä ottaa huomioon.
Betonilaatoilla saa rakennettua pihaan mukavaa tekemistä lapsille. Isot betonilaatat sopivat mainiosti tasaiseksi pelialustaksi vähäisten saumojen ansiosta. Ne toimivat hyvin myös pienten katutaiteilijoiden piirustusalustoina. Ja kuinka kätevää, että sateen jälkeen voi taas aloittaa puhtaalta alustalta.
Betonilaatoista voi rakentaa myös hyppyruudukon. Laattojen koko kannattaa mitoittaa hyppijöiden koon mukaan. Isommille hyppijöille isot esim. 698x698 mm betonilaatat ja pienemmille esim. 400x400 mm betonilaatat. Laattoihin voi maalata kirjaimia, numeroita tai kuvioita sabluunoiden avulla.
Kuvassa 698x698x80 mm betonilaatat. Reunoilla betoninen Artik-noppa eri väreissä.
2. Kestävää ja luonnollista Gaala-kivillä
Moni pohtii pihan kulkureittien tai terassin materiaalivalintaa. Vaihtoehtoina on yleensä kivituhka, asfaltti, pihakivet, puu tai komposiitti. Kaikilla on omat vahvuudet sekä heikkoudet; hinta, kestävyys, huollon tarve, veden läpäisevyys, ulkonäkö tai jalkapohjatuntuma. Näitä asioita puntaroimalla ja ehkä materiaaleja yhdistelemällä löytyy yleensä itselle sopivin vaihtoehto.
Pihakiveyksen etuihin kuuluu ehdottomasti kestävyys ja vähäinen huollon tarve. Hintakin on varsin kilpailukykyinen kaikkien edellä mainittujen materiaalien joukossa, varsinkin pitkällä aikavälillä.
Pihakivien valikoimaan on viime aikoina tullut pihakiviä, joiden reunat voi jättää vapaasti polveileviksi. Tämä tuo pihaan luonnollista tunnelmaa ja kiviä on luontevaa yhdistellä kuntan, nurmen, maanpeitekasvien, hiekan tai muiden katemateriaalien kanssa.
Kuvan Gaala-kivien iso koko ja kauniit maanläheiset sävyt tuovat pihaan hillittyä tyylikästä tunnelmaa, joka istuu luontoon.
3. Grillipaikka illanviettoja varten vai uima-allas?
Kumpi vaan, niin reunat voi rakentaa muurikivillä. Uima-allasta varten pitää tosin kaivaa hieman syvempää kuoppaa, mutta kaivaminen kannattaa ja molemmat on syytä perustaa huolella. Muurikivet asennetaan routimattomalle pohjalle. Savi, multa ja muu eloperäinen aines on hyvä kaivaa pois ja laittaa tilalle reilu kerros tiivistettyä mursketta.
Muurit, istutusaltaat ja grillipaikat rakentuvat näppärästi muurikivillä. Mataliin, alle 70 mm korkeisiin muureihin voi valita minkä tahansa betonimuurikiven. Matalat muurit ja rakennelmat on helppo myös purkaa tai niiden käyttötarkoitus voi muuttua. Usein vanha muurikivillä reunustettu hiekkalaatikko muuntautuu kasvimaaksi tai korottamalla tulipaikaksi.
Korkeampiin muureihin ja altaisiin kannattaa valita muurikivi, jonka voi tarvittaessa täyttää murskeella tai raudoittaa sekä valaa. Silloin muurikivessä pitää olla ns. valuaukot.
Tulipaikan voi helposti rakentaa Antikko-muurikivistä. Kivet ladotaan kehäksi ja sisus täytetään hiekalla tai soralla. Tulipaikan keskelle voi upottaa grillipadan tai pienemmän kaivonrenkaan tulisijaksi. Samasta Antikko-muurikivestä voi rakentaa myös istuinjakkarat. Kuvan tulipaikan kokonaisuuden hinta on noin 300 € (sis. tulipaikan kivet ja 4 kpl jakkaroita).
4. Saumakoolla erilaista ilmettä - Tässä pihassa ei sadevesi seiso
Kaikkien pihakivien saumat läpäisevät vettä. Jos vedenläpäisyä tai viivytystä on tarpeen tehostaa, kannattaa valita pihakivi, jossa on tavallista suuremmat saumat. Isompi sauman koko ja kiven malli tuovat myös hauskaa kuviointia kiveykseen.
Luonnollisen näköinen Louhikivi toimii hyvin hulevesikivenä. Se sopii mökkipolkujen, grillipaikkojen ja oleskelualueiden kiveykseksi. Kiven saumat täytetään yleensä kivituhkalla ja sauman pintakerros voidaan viimeistellä hienommalla saumaushiekalla.
Riimukiven läpäisevä pinta-ala on jopa 36% koko kiven mitoista. Riimukivellä syntyy todella mielenkiintoisia ja geometrisesti kiinnostavia kuvioita. Riimukiven saumat voi täyttää hiekoitussepelillä tai pienellä somerolla. Tällainen sauma läpäisee erittäin tehokkaasti vettä ja vesi voi rauhassa imeytyä kiven saumoihin jäävästä tilasta eteenpäin maaperään.
Isosaumaisten pihakivien väleissä viihtyy myös nurmi, jos sitä hoitaa ja lannoittaa kuten tavallistakin nurmea. Tällöin kiveys saumataan musta-hiekka -seoksella ja pintakerrokseen kylvetään nurmikon siemenet. Saumoihin voi myös istuttaa maanpeitekasveja.
5. Monitoimituote – porraskivi!
Betonisesta porraskivestä on moneksi. Nimensä mukaisesti se on ensisijaisesti tarkoitettu portaiden rakentamiseen, ja siihen tarkoitukseen se onkin varsin näppärä tuote. Portaiden rakentaminen aloitetaan alimmasta askelmasta. Maa kivien taustalla tasataan ja muotoillaan siten, että seuraava askelma asennetaan hieman alemman askelman päälle. Portaiden leveyden voi jaottaa 80 cm, 40 cm tai niiden yhdistelmien mukaiseksi.
Leveä porraskivi toimii myös näyttävänä reunuskivenä. Pystyyn asennettuna sitä voi käyttää kapeiden ja matalien istutusaltaiden rakentamiseen.