Ruduksella on laaja valikoima betoni- ja kivituotteita mitä erilaisempiin kohteisiin, ja kaikki kivimateriaalit on mahdollista valmistaa niin, että valmistusvaiheessa esimerkiksi pihakivimassaan lisätään kertaalleen käytössä olleita uusiomateriaaleja sekä kiviainesta. Kierrätysmateriaalin hyödyntäminen ei vaikuta tuotteen kestävyyteen tai käyttöikään, vaan tuote kestää yhtä hyvin kuin se olisi valmistettu kokonaan uusista materiaaleista. Myöskään tuotteen ulkonäköön kierrätetyn materiaalin hyödyntäminen ei vaikuta. Tämä tuli todistettua myös oman pihamme pihakivissä, kun pihaan tuotiin 4 lavaa erittäin siistejä, laadukkaita ja tasavärisiä pihakiviä polun rakentamiseen.
Uuma-materiaalia Rudus saa oman tehtaan betonijätteestä ja syntyy toisinaan myös myyntiin kelpaamattomista tuotteista ja valmistuserien lopuista. Kierrätettyä materiaalia voidaan käyttää pihakiviin 15 %, joskus jopa 20 %, joka säästää luonnonvaroja merkittävästi. Ruduksen kannalta Uuma-materiaalin käyttö tuotteisiin on myös liiketoiminnan sekä yrityksen vastuullisuustavoitteiden kannalta järkevää. “Kierrätys säästää rahaa jätteen ja raaka-aineiden kuljettamisessa ja hävittämisestä, kun kuljetusten määrät vähenevät sekä pystymme minimoimaan hiilidioksidipäästöt, kun betonimurskeen kuljetukset jatkojalostuspisteelle ja takaisin jäävät pois”, avaa Iia Suikki Rudukselta.
Rudus on tehnyt paljon tuotekehitystä ja testausta, jotta Uuma-kierrätysmateriaalia on mahdollista hyödyntää tuotteissa. Kysymyksiä tuotekehitysvaiheessa nousi muun muassa siitä, miten Uuma-materiaali reagoi kosteuteen ja millä tavalla massan voisi varastoida, jotta se säilyisi käyttökelpoisena. “Meillä on oma betonitutkimuslaboratorio, joka tutkii ja kehittää ympäristöystävällisiä tuoteratkaisuja. Testauksella ollaan saatu arvokasta tietoa ja hyviä tuloksia siitä, miten kierrätysmateriaali käyttäytyy, miten sitä voidaan varastoida sekä miten se kestää kosteutta. Tämän tiedon valossa pystyimme alkaa hyödyntää ylijäämäbetonia tuotteissamme samalla tarjoten asiakkaillekin ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja”, kertoo Iia. Ilman Uuma-materiaalin hyödyntämistä betonituotetehtaan ylimääräiset betonierät toimitettaisiin jätebetonina murskattavaksi Ruduksen Betoroc-murskeen raaka-aineeksi esimerkiksi maarakentamisen tarpeisiin.