Tuotteet
Takaisin
Toimitukset
Takaisin: Aineisto
Tietosuoja
Takaisin: Aineisto
Aineisto
Takaisin

Orimattilan betonituotetehdas vaihtoi kaukolämpöön

– Tehtaan energiatehokkuus paranee selkeästi

Orimattilan betonituotetehtaalla vaihdettiin öljylämpökattila pelleteillä tuotettavaan kaukolämpöön. Orimattilan Lämpö Oy:n toimittama lämpölaitos otettiin naapuritontin yrittäjän kanssa ilolla vastaan.

Ruduksen Orimattilan betonituotetehdas käynnistyi noin 30 vuotta sitten. Lähes 3 000 neliön tuotantolaitoksen lämmitykseen on huhtikuun puoleen väliin asti käytetty kevyttä polttoöljyä.
– Olimme jo useamman vuoden ajan etsineet vaihtoehtoista lämmitysjärjestelmää. Orimattilan Lämpö Oy:n kaukolämpöverkosto ulottuu muutaman kilometrin päähän tehtaasta eli sitä ei ole voitu hyödyntää, tehdaspäällikkö Jarno Vartiainen sanoo.

Orimattilan betonituotetehdas energiatehokkuus 1

Kuva (yllä): – Energiansäästöä kannattaa miettiä energiahukan kautta eli täytyy tunnistaa ne kohdat, joissa energiaa hukataan turhaan, toteaa tehdaspäällikkö Jarno Vartiainen Ruduksen Orimattilan betonituotetehtaalta.


Ruduksen naapurina toimii Levykaari Oy, jonka öljykattila ja -poltin olivat myös jo teknisesti vanhentuneita ja sekin halusi luopua polttoöljystä.
– Noin vuosi sitten Orimattilan Lämpö ehdotti meille yhteistoimintaa. Energiayhtiö tarjosi rakentavansa meille kahdelle yritykselle yhteisen lämpölaitoksen. Me olemme Levykaaren kanssa hyvät naapurit ja otimme yhdessä tarjouksen vastaan.

Kaikki energiaa säästävät toimenpiteet vähentävät myös päästöjä.

Siirrettävä lämpölaitos hyödyttää kaikkia

Käytännön toimet lämmitysjärjestelmän muuttamiseksi aloitettiin tämän vuoden helmikuussa ja noin kolmessa kuukaudessa se oli valmis otettavaksi käyttöön.
Orimattilan Lämmön siirrettävä lämpölaitos sijoitettiin Levykaaren tontille ja sieltä vedettiin kaukolämpöputket Ruduksen kiinteistölle ja siitä uutta reittiä tekniseen tilaan sekä asennettiin lämpövaihdin.

Orimattilan betonituotetehdas energiatehokkuus 2

Kuva (yllä): Orimattilan Lämpö Oy toimitti Ruduksen ja naapurissa toimivan Levykaari Oy:n yhteiseen käyttöön lämpölaitoksen, joka tuottaa pelleteillä kaukolämpöä tehtaille.


Lämpölaitoksessa käytetään pellettejä, joille rakennettiin kiinteät siilot. Sen sijaan lämpölaitos itse on niin sanotusti ”mobiili kontti”.
– Orimattilan Lämpö voi itse hyödyntää konttia meidän lämmityskautemme ulkopuolella kaukolämpöverkostonsa kunnossapidossa. Kontti kytketään verkkoon sen huollon ajaksi, jolloin kaukolämmön toimituksiin ei tule katkoja, Jarno Vartiainen kertoo.

Siirtyminen kaukolämpöön parantaa hyötysuhdetta noin 20 prosenttia, mikä tarkoittaisi energiaa säästyvän noin 150 MWh vuosittain.

Ruduksen tehtaan vanhaa öljykattilaa ei poistettu, vaan tarvittaessa se voidaan linjasulkuventtiilien avulla ottaa uudelleen käyttöön.
– Koko projekti meni aivan suunnitellusti, mistä isot kiitokset sekä Orimattilan Lämmölle että Levykaarelle. Orimattilan Lämpö vastasi kaikista kustannuksista eli meille ei tullut mitään investointeja ja silti energiankulutuksemme ja päästömme vähenevät huomattavasti, Jarno Vartiainen sanoo.

Energiatehokkuus jatkuvaa parantamista

Orimattilan betonituotetehtaalla on öljyn kulutuksen viiden vuoden keskiarvo noin 78 000 litraa vuodessa.
– Arvelen, että siirtyminen vanhasta öljykattilasta kaukolämpöön parantaa hyötysuhdettamme noin 20 prosenttia.Tämä tarkoittaisi, että energiaa säästyy noin 150 MWh vuosittain, toteaa laatupäällikkö Tero Niklander Rudukselta.
– Samalla teemme hyvän muutoksen ilmaston kannalta, kun 78 000 litraa fossiilista polttoainetta korvataan uusiutuvalla vaihtoehdolla.

Orimattilan betonituotetehdas energiatehokkuus 3

Kuva (yllä): Orimattilan betonituotetehtaan uusi, älykkäästi ohjattu valaistus toimii LED-lampuilla. Sähköä säästyy, valaistuksen taso nousi ja viihtyvyys parani.


Jarno Vartiainen muistuttaa, että energiatehokkuus on jatkuvaa parantamista.
– Energiansäästöä kannattaa miettiä energiahukan kautta eli täytyy tunnistaa ne kohdat, joissa energiaa hukataan turhaan. Esimerkiksi säätötekniikkaa voi helpostikin kehittää.

Orimattilan betonituotetehdas energiatehokkuus 4

Kuva (yllä): Tehtaan katossa on lämmöntasauspropellit, jotka painavat sisätiloissa ylös nousevaa lämpöä takaisin alas.


Orimattilan tehtaalla on tehostettu energiankäyttöä monesti jo aiemminkin.
Vuoden 2018 alussa valaistukseen asennettiin älykäs ohjausjärjestelmä ja vanhat, elohopeaa sisältävät lamput vaihdettiin LED-valoihin. Valaistusinvestointi tehtiin yhdessä Tampereen ja Tuusulan maisematuotetehtaiden kanssa.
– Perusvalaistuksen taso nousi vaihdon myötä ja samalla viihtyisyys parani. Alun perin arvioitiin valaistuksen sähkönkulutuksessa säästettävän noin 20 prosenttia, mutta toteuma on varmasti enemmänkin.

Rudus on sitoutunut elinkeinoelämän energiatehokkuussopimukseen.

Kahden tuotantohallin sisäkattoon on kahdeksan metrin korkeudelle asennettu ropelleja, joilla ylös noussut lämmin ilma painetaan alas työskentelytasolle.
Tämän vuoden puolella on myös uusittu lähes 20 huonokuntoista ikkunaa.

Orimattilan betonituotetehdas energiatehokkuus 5

Kuva (yllä): Tehdashallin neljä isoa ovea toimivat nykyisin kaukosäädöllä. Tämä vähentää merkittäväksi energiahukkaa, koska ovet ovat avoinna vain trukkien liikkumiseen tarvittavan ajan.


Rudus mukana alan sopimuksessa

Rudus on sitoutunut elinkeinoelämän energiatehokkuussopimukseen ja liittynyt teollisuuden yleiseen toimenpideohjelmaan.

Koko projekti meni aivan suunnitellusti, mistä isot kiitokset sekä Orimattilan Lämmölle että Levykaarelle.

Energiatehokkuussopimukset ovat valtion ja toimialojen yhdessä valitsema keino täyttää Suomelle asetetut kansainväliset energiatehokkuusvelvoitteet ilman uutta lainsäädäntöä tai muita uusia pakkokeinoja. Sopimukset ovat tärkeä osa Suomen energia- ja ilmastostrategiaa ja ensisijainen keino edistää energian tehokasta käyttöä Suomessa.
– Rudus on ilmoittanut toimenpideohjelmaan 15 betonituotetehdasta ja 48 valmisbetoniasemaa. Sopimusaika on 2017-2025. Energiankulutuksen vähentämistavoite perustuu vuoden 2016 energiankulutukseen. Tänä vuonna on ensimmäinen välitavoite, jolloin kulutuksen tulee olla vähentynyt neljä prosenttia ja lopputavoite on kahdeksan prosenttia, Tero Niklander kertoo.
– Nyt näyttää siltä, että tulemme saavuttamaan välitavoitteemme. Orimattilan tehtaan energiatoimenpiteet ovat olleet tässä tärkeässä roolissa.
Ruduksella on käytössä ISO 50001 -standardin mukaan sertifioitu energianhallintajärjestelmä, jonka mukaan parannetaan Motivan sopimuksen lisäksi koko Ruduksen energiatehokkuutta.

Tarvitaan käytännön tekoja

Tero Niklanderin mukaan säästötavoitteita ei kuitenkaan lasketa suoraan vuosittaisesta kulutuksesta, vaan käytännön toimenpiteet ratkaisevat.
– Tällä alalla suurin osa energiasta kuluu tuotteiden valmistamiseen, mikä on puolestaan riippuvainen suhdanteista. Näin kulutuksen muutos ei kerro täyttä totuutta varsinaisesta energiatehokkuudesta. Sen sijaan raportoimme tehdyt toimenpiteet sopimusta ylläpitävälle Motivalle, joka arvioi niiden vaikutukset energiankulutukseen.

Orimattilan betonituotetehdas energiatehokkuus 6

Kuva (yllä): Lämmöntuotannon seuranta ja hallinta ovat pitkälle automatisoituja.


– Ruduksen betonituoteteollisuuden toimialalla on tehty tosi aktiivisesti työtä energiatehokkuuden hyväksi ja kulutus on laskenut jo kuusi vuotta peräkkäin. Monilla tehtailla onkin Jarno Vartiaisen kaltaisia asiasta innostuneita päälliköitä, Tero Niklander toteaa.
– Energiatehokkuuden parantamiseksi tehtävä työ on monin tavoin kiitollista. Kun tuottamisen kustannukset alenevat, kilpailukyky tehostuu ja kaikki energiaa säästävät toimenpiteet vähentävät myös päästöjä.


Lisätietoja:

Rudus Oy
Tehdaspäällikkö Jarno Vartiainen
Orimattilan tehdas
Betonituotteet, Maisematuotteet
040 098 1136
jarno.vartiainen(at)rudus.fi


Lue lisää Ruduksen vastuullisuustyöstä


Teksti: Leena-Kaisa Simola
Kuvat: Olli Urpela

 

Julkaistu:07.05.2020

RudusPro

020 447 711 / vaihde
Rakennusmateriaalit

Jaa somessa