Tuotteet
Takaisin
Toimitukset
Takaisin: Aineisto
Tietosuoja
Takaisin: Aineisto
Aineisto
Takaisin

”Kova Jätkä” muutti Kivikkoon

– Ruduksen betonitehdas avattu Helsingin Kivikossa

Vuodesta 2009 Jätkäsaaressa sijainnut Ruduksen valmisbetonitehdas, ”Kova Jätkä”, siirretiin uudelle tontille Helsingin Kivikkoon.

Tehtaan purku, siirto ja pystytys hoitui tehokkaalta porukalta neljässä kuukaudessa. Toimitukset alkoivat Kivikossa maaliskuun lopussa.

Rudus kivikon betonitehdas 6225

Kuva (yllä): ”Kova Jätkä” -betonitehdas jatkaa työtään Kivikossa. Siirto Jätkäsaaresta sujui tehokkaasti – on siis syytä hymyyn: kiviainesten vaakatasolla vasemmalta projektissa mukana ollut yrittäjä Eero Arraste sekä hankinta-analyytikko Saija Tuominen ja insinööriharjoittelija Henna Ihamäki Rudukselta.


Helsingin Jätkäsaaren rakentaminen aloitettiin vuonna 2010 ja suunnitelmien mukaan sinne tulee koti 21 000 asukkaalle ja työpaikka 6 000 ihmiselle.
Rudus rakensi oman betonitehtaan alueelle 2009. Näin pystyttiin valmistamaan betonia lähellä rakennustyömaita – tehokasta ja logistiikan kannalta turvallista sekä ympäristöystävällistä.

Halusimme hyödyntää mahdollisuuden siirtää vanha, hyvin toimiva tehdas uuteen paikkaan.

Kymmenessä vuodessa Jätkäsaari on jo täyttynyt lähes rantojaan myöten.
– Teimme yhdessä Helsingin kaupungin kanssa vuoden 2018 lopussa päätöksen siirtää betoniasema pois Jätkäsaaresta. Kaupunki osoitti meille uuden paikan Kivikosta ja Jätkäsaaren betoniaseman toiminta päättyi viime marraskuun lopussa, Ruduksen asiakaspalvelu- ja tuotantopäällikkö Mika Sarkasuo kertoo.
– Halusimme hyödyntää mahdollisuuden siirtää vanha, hyvin toimiva tehdas uuteen paikkaan. Se oli myös ympäristön kannalta hyvä vaihtoehto, hankinta-analyytikko Saija Tuominen sanoo.

Tutut tekijät purkamaan tehdas

Jätkäsaaren tehtaan rakensi aikoinaan betoniasemien rakentamiseen erikoistunut turkkilainen yritys, Vur-Mak Vuruskan Makina. Saman yrityksen ammattilaiset tulivat hoitamaan myös tehtaan siirtämisen ja muutostyöt – joukossa oli jopa samoja henkilöitä kuin kymmenen vuotta sitten.
– Koko porukka oli täysin ammattilaisia ja työhönsä sitoutuneita. Todellisia tekijämiehiä – eivät olleet ensimmäistä kertaa näissä hommissa. Vain porukan nokkamies puhui vähän englantia ja tulkin kanssa toimittiin, mutta koko projekti sujui todella hyvin, sanoo yrittäjä Eero Arraste, joka toimi projektissa ulkopuolisena koordinaattorina. Hän oli Kivikon työmaalla joskus ainut suomenkielinen.

Rudus kivikon betonitehdas 6278

Kuva (yllä): Eero Arraste, Saija Tuominen ja Henna Ihamäki tarkastelevat kiviainesten vastaanottotaskua.

– Turkkilaiset ottivat asiakseen opetella suomea ja lopuksi hyvät huomenet sekä muutkin tervehdykset saatiin suomeksi.
– Toisaalta säät suosivat, eikä aikaa mennyt lumi- tai liukkaudenestotöihin. Betonitehtaan siirto piti tehdä talvella huippusesongin ulkopuolella.

Betoniaseman siirrossa oli mukana ihmisiä eri puolelta Ruduksen organisaatiota ja jokainen toi oman osaamisensa projektiin. 

Oman talon tuotteilla ja tiimillä – hyvää oppia asiakkaan silmin

Siirron yhteydessä kiviainesvarastoja kasvatettiin yli kolmanneksella ja Kivikossa onkin nyt Ruduksen betoniasemista kaikkein isoimmat varastot.
– Siilot vaativat todella vankat perustukset. Niihin meni betonia arviolta saman verran kuin kahteen kerrostaloon, Mika Sarkasuo toteaa.

Rudus kivikon betonitehdas 6288

Kuva (yllä): Kiviainekset kuljetetaan hihnalla varastosiilojen kippaustaskuihin.


Projektissa hyödynnettiin ”oman talon” tuotteita niin pitkälle kuin mahdollista. Kaivot ja hulevesiputkistot ovat Ruduksen betonituotteita ja luonnollisesti käytettiin omia kierrätysmateriaaleja, kiviaineksia ja valmisbetonia, josta osa oli kuitubetonia ja osa erittäin nopeasti sitoutuvaa betonia.
– Hyödynnettiin koko organisaatiota ja ison talon etuja. Mukana oli ihmisiä eri puolelta organisaatiota ja jokainen toi oman osaamisensa projektiin. Näin jokainen pystyi keskittymään siihen, missä itse oli hyvä ja tukeutumaan muilta osin työkavereihin, Saija Tuominen sanoo.

Rudus kivikon betonitehdas 6245

Kuva (yllä): Kiviainesvaraston ylätasolla jakokuljetin jakaa kiviainekset oikeisiin siiloihin.


– Oli myös erittäin opettavaa itse kullekin olla asiakkaan asemassa. Tehtiin samoja virheitä kuin muutkin työmaat silloin tällöin. Jopa betonin menekki laskettiin väärin.
– Valuissa käytettiin paljon muun muassa kuitubetonia ja erittäin nopeasti kovettuvaa betonia. Samalla kartutettiin koko talon käyttöön tietoa tuotteiden käyttäytymisestä.

Kivikon tehdas mahdollistaa Viikin betonitehtaan keskittymisen erikoisbetoneihin eli siltäkin osin voimme tehostaa palveluamme.

Kivikon betonitehtaalta hyvät yhteydet ja palvelu pelaa

Isojen varastojen turvin betonitehdasta voidaan tarvittaessa käyttää vuorokauden ympäri. Tehtaan kapasiteetti onkin 150 kuutiota rakennebetonia tunnissa.

Kivikosta on sujuvat yhteydet niin Itäväylälle kuin Kehillekin, joten sieltä voidaan palvella monipuolisesti pääkaupunkiseudun ja Etelä-Suomen asiakkaita.
– Tämä tehdas mahdollistaa myös Viikin betonitehtaan keskittymisen erikoisbetoneihin eli siltäkin osin voimme tehostaa palveluamme, Mika Sarkasuo sanoo.

Rudus kivikon betonitehdas 6243

Kuva (yllä): Ruduksen Kivikon betoniasema sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien äärellä Lahdentien kupeessa Kehäteiden välissä. Toiminta alkoi maaliskuun lopussa ja Isojen varastojen turvin betonitehdasta voidaan tarvittaessa käyttää vuorokauden ympäri.


Vaikka tehtaan siirto sujuikin huippuporukalta nopeasti, yksi tehdas oli pääkaupunkiseudulla pois käytöstä nelisen kuukautta.
– Valitettavasti se aiheutti vähän ongelmia joissakin toimituksissa. Kiitämme kärsivällisyydestä. Taas toimitaan täysillä.

 


Rudus Kivikon valmisbetonitehdas

Kivikonlaita 17, 00940 Helsinki
Puh: 020 447 4150

Lisätietoja:

 

 

Teksti: Leena-Kaisa Simola
Kuvat: Olli Urpela

Kuvat otettu ennen koronatilanteen puhkeamista. Kuvien tilanteet eivät vastaa kaikilta osin kevään 2020 poikkeustilanteen olosuhteita (lähikontaktien minimointi, turvaetäisyys, liikkumisrajoitukset, etätyö).

 

Jaa somessa