– Voimaa, sitkeyttä ja kahjuutta – niitä tarvitaan murskamiehen työssä, muuten ei tule mitään, sanoo Timo Laaksonen, murskamies vuodesta 1974. Reilut puoli vuotta sitten samoissa hommissa aloittanut Jarno Holopainen kuittaa myhäillen.
Kiviaines on yhteiskunnan rakentamisessa tarvittavaa hiekkaa, soraa ja kalliomursketta, jota murskausurakointia harjoittavat yritykset jalostavat omilla tuotantolaitoksillaan. Kiviainesala on tärkeä osa rakennusmateriaaliteollisuutta, koska se vastaa rakentamisessa tarvittavien kiviainesten toimittamisesta.
Kiviaineksia käytetään teiden, katujen ja rautateiden rakentamiseen, betonin ja asfaltin valmistamiseen sekä kenttien ja varastoalueiden rakentamiseen ja liukkauden torjuntaan.
Näinhän se on. Mutta joku tekee jossakin näitä tärkeitä kiviaineksia. Me kävimme Ruduksen Ylöjärven Takamaan kiviainesasemalla. Mitä löysimme?
– No, pölyähän on aina, Timo ”Tappara”, ”Tinkenäkin” tunnettu Laaksonen tuumaa.
Kuva (yllä): Kuusikymppinen Timo ”Tappara” Laaksonen aloitti murskamiehen hommat erityisluvalla jo alaikäisenä.
– Voimaa, sitkeyttä, kahjuutta ja oikeaa asennetta tämä vaatii.
On paljon muutakin: kahdessa vuorossa työtä tekevät murskamiehet, hyvä joukkuehenki, hurtti huumori, aina erilaiset työpäivät säiden armoilla ja reissuhommat. Se tarkoittaa usein arkipäiviä kaukana perheestä, joka voi olla satojenkin kilometrien päässä.
– Murskamiehen hommissa viihtyminen on asennekysymys. Mutta kun on muutaman vuoden jälkeen tavallaan ylittänyt kynnyksen, ei enää poiskaan lähde. Tästä tulee elämäntapa, sanoo työmaapäällikkö Jorma Lyytinen. Niin kävi hänelle itselleenkin.
Täällä on ammattilaiset töissä ja jätkät tietävät, mitä tekevät. Tyhmän rohkeus on jätetty pois.
”Kölvi” tahtoi alalle
Jarno ”Jarski” Holopainen oli aikaisemmin tehnyt töitä maanrakennusalalla, mutta kiviainesten murskaus kiinnosti. Reilut puoli vuotta sitten hän löysi verkosta, että Ruduksella on murskamiehen töitä tarjolla.
– Hyvältähän tämä homma tuntuu ja porukka on kiva, Jarski sanoo.
– Töihin pääsi helposti käsiksi, kun aloitettiin perustehtävistä ja joka päivä vanhemmat neuvoivat ja opettivat jotain uutta, Jarski sanoo.
– Ja tuo kölvi on niin tarkka ja nopea, Tinke kehuu tuoretta tekijää.
Kuva (yllä): Iisalmelainen Jarmo ”Jarski” Holopainen (24) etsi murskamiehen töitä ja päätyi verkossa Ruduksen sivuille. Työpaikka löytyi ja nyt hän tekee keikkahommaa Ylöjärvellä.
– Homma on hyvä, työporukka rentoja ammattilaisia ja palkkauskin kohdallaan.
Kölvi? – Se tarkoittaa nuorta, kyllähän näin vanha voi niin sanoa, Tinke selittää hymyssä suin eli uusi tekijä on otettu hyvin tiimiin mukaan.
Murskamiehen tärkein tehtävä on huolehtia siitä, että kiviainesten murskaaminen sujuu ilman ongelmia: koneet toimivat, murskattava kiviaines kulkee suunnitellusti murskaimeen ja valmis murske omaan kasaansa. Säätöjen pitää olla paikallaan ja laadunvarmistus tehdään parin tunnin välein.
Murskamiehen hommissa viihtyminen on asennekysymys ja tästä tulee elämäntapa.
Ylöjärven kiviainesasemalla on nyt töissä työmaapäällikkö ja kuusi murskamiestä sekä aliurakoitsijoita tarpeen mukaan. Ruduksen tiimissä kaikki osaavat kaikkien hommat eli tuuraaja löytyy tarvittaessa omasta porukasta.
– Ryhmätyötähän tämä on, Jorma Lyytinen toteaa.
Vaatii oikeaa asennetta
– Kyllähän murskamiehen työ on aika raskasta, mutta hyvin on ketkutettu menemään, Tinke myhäilee. Nyt kuusikymppinen Tinke aloitti murskaushommat jo alaikäisenä.
– Tehtiin paperit siitä, että yksi työtoveri otti minut kontolleen ja siitä se lähti.
Keikka-asunnot ovat nykyisin todella hyviä. Jokaisella on oma huone ja keittiö, saunaosasto on yhteinen.
Tinken ensimmäinen työpaikka oli Padasjoella – ja siellä on koti sekä vaimo edelleen.
– Savottaa olen tehnyt Oulussa, Iissä ja Kiimingissä ja työmatkaa on ollut joskus jopa 600 kilometriä yhteen suuntaan. Sunnuntai-iltana kymmeneltä piti lähteä, jotta oli aamulla maanantaina aamulla kuudelta töissä, Tinke kertoo.
– Voimaa, sitkeyttä ja kahjuutta – niitä tarvitaan näissä hommissa. Muuten ei tule mitään, Tinke pohtii.
Jarskin nykyinen kotipaikka on Iisalmi eli matkaa työpaikalle Ylöjärvelle kertyy aikalailla. Kotiin ei viikolla matkusteta, vaan ollaan ”kämpillä” yötä.
Kuva (yllä): Murskamiehen hymy ei hyydy, vaikka raskasta vuorotyötä tehdään sään armoilla. Elokuussa paistoi aurinko, talvella on aivan toisin.
Työnantajana Rudus huolehtii murskamiesten keikka-asunnoista.
– Asunnot ovat nykyisin todella hyviä. Jokaisella on oma huone ja keittiö, saunaosasto on yhteinen, Jorma Lyytinen toteaa.
– Onhan Rudus työnantajana muutenkin hyvä, huonoja puolia en löydäkään, Tinke lisää.
Murskaus on aika vaativaa vuorotyötä, mutta palkkaus on sen mukainen.
Nuoria kaivataan alalle
Jarskin kaltaiset nuoret miehet ovat tervetulleita alalle.
– Murskaus on aika vaativaa vuorotyötä, mutta palkkaus on sen mukainen. Murskamies voi hyvin ansaita saman kuin ”nuori insinööri” ja keikkatöissä päivärahat päälle, Jarmo Lyytinen huomauttaa.
– Murskamiehen hommat sopivat kaikille, kysymys on asenteesta. Kotiasiat pitää olla kunnossa, jotta jaksaa reissuhommissa. Hyvää kuntoa ja fysiikkaa tarvitaan myös, Lyytinen lisää.
– Töitä tehdään sään armoilla. Kun talvella korjaa konetta 25 asteen pakkasessa, se käy nenän päälle – mutta säähän on vaatetuskysymys, Tinke tuumaa.
Kiviaineksia käsitellään ja kuljetetaan isoilla koneilla. Työturvallisuudessa on varmaan haasteensa?
– Mennään lakien ja asetusten mukaan. Täällä on ammattilaiset töissä ja jätkät tietävät, mitä tekevät. Tyhmän rohkeus on jätetty pois. Nyt ollaan menty jo pitkään ilman tapaturmia, Tinke sanoo.
Teksti: Leena-Kaisa Simola
Kuvat: Marjaana Malkamäki