Tuotteet
Takaisin
Toimitukset
Takaisin: Aineisto
Tietosuoja
Takaisin: Aineisto
Aineisto
Takaisin

Risto Niutanen 47 vuotta samassa tehtaassa: Muutosten vuosikymmeniä kaikki

Risto Niutanen pääsi jo koululaisena kesätöihin Lohjan Sementtituotteelle, kun sanoi olevansa yhtä ahkera kuin veljensä. Nyt hän toimii Ruduksen Lohjan betonituotetehtaan työnjohtajana vastaten putkista ja kaivonrenkaista.
– Suuri muutos tapahtui 90-luvun alussa, kun isoja kaivoja alettiin tehdä betonielementeistä paikalla valun sijaan, Niutanen toteaa.

Risto Niutanen antaa haastattelun kotoaan Teamsin välityksellä. Se saa kysymään, miten työnjohtaja voi tehdä töitään etänä?
– Sepä se, ajat ovat muuttuneet. Totta kai pääosan työajastani olen tehtaalla, mutta nykyisin työhön kuuluu myös paljon tietokoneella hoidettavia asioita, kuten palavereita, käytännön järjestelyjä, materiaalihankintoja ja työturvallisuuteen sekä kunnossapitoon liittyviä tehtäviä, Niutanen selittää.

Risto niutanen 13 950x500

Kuva: Työnjohtaja Risto Niutanen viihtyy työpaikallaan hyvin – on viihtynyt jo 47 vuotta! Niutasen pitkää kokemusta ja vahvaa asiantuntijuutta tarvitaan päivittäin, kun työmailla kaivataan teknisiä neuvoja.


– Paljon on vettä virrannut sen jälkeen, kun Unto Ruoho perusti Lohjan Sementtituotteen 1960-luvun alussa, Niutanen toteaa. Hän itse syntyi samoihin aikoihin. Oy Lohja Ab osti Ruohon tehtaan vuonna 1974 ja Niutanen sai tehtaalta vakituisen työpaikan vuonna 1976 vain 15-vuotiaana.
Sittemmin työnantajan nimeksi on vaihtunut Rudus, mutta työpaikka on pysynyt samana. Työnjohtajan tehtävistä Niutanen on vastannut jo yli 30 vuoden ajan.

EK-tiiviste ja muita mullistuksia

Risto Niutasen mukaan vuosikymmenten myötä niin työnteko kuin tuotteet ja valikoimat ovat muuttuneet todella hurjasti.
– 1980-luvulla lopetettiin valmisbetonin myynti ulos suoraan tehtaalta. 1990-luvulla luovuttiin muista tuotteista ja keskityttiin putkien sekä kaivojen tekemiseen, Niutanen summaa.

Noilta vuosikymmeniltä on jäänyt mieleen mullistavia uutuustuotteita.
– 80-luvulla tuotiin markkinoille EK-tiiviste, joka asennettiin putkiin ja kaivonrenkaisiin valmiiksi jo tehtaalla. Tiivisteen ansiosta putket ovat itsestään keskittyviä ja liitokset kestävät hyvin painetta.

EK tulee sanoista esiasennettu kumitiiviste. EK-tiivisteen tuotekehitys on kantanut hyvin näihin päiviin asti ja Ruduksella onkin nyt tarjota nykyaikainen, toimiva EK-järjestelmän kokonaisuus, johon kuuluvat betoniputket ja kaivot sekä niitä täydentävät osat kuten käyrät ja soviteputket.
90-luvun uutuus puolestaan oli Qmax-putki. Sen munan muoto tuo lisää lujuutta pystysuoraa kuormitusta vastaan ja putken itsepuhdistuvuus pienilläkin virtaamilla on hyvä. Qmax-putketkin on varustettu EK-tiivisteillä.

Suuri kehityksen harppaus otettiin 1990-luvulla myös tuotannon puolella.
– Tehtaalle rakennettiin uusi halli, jonne asennettiin huikea, automaattinen Intermatic-putkikone. Vastaavaa konetta ei ollut missään muualla. Laitteen toimittaja toikin Ruduksen tehtaalle paljon ulkomaisiakin vieraita konetta ihmettelemään.

EK-tiivisteen tuotekehitys on kantanut hyvin näihin päiviin.

Ilmainen tieto kannattaa imeä

Risto Niutanen sanoo oppineensa kokemuksen kautta, että ilmainen tieto kannattaa ottaa vastaan.
– Esimieheni 1990-luvulla vinkkasi minulle, että kannattaa lukea esimerkiksi Betoniputkinormeja. Sieltä saa hyviä vastauksia kentältä tuleviin kysymyksiin.

Risto niutanen 15 950x500

Kuva: – Betonisten putki- ja kaivoelementtien valikoima on vuosien myötä laajentunut ja kokokin kasvanut, Risto Niutanen toteaa. Kuvassa olevat elementit olivat lähdössä Helsinkiin Kalasatamasta Pasilaan -raitiotiehankkeen työmaalle.


Niutanen on kenttää kiertänytkin.
– 90-luvulla aloimme tarjota asiakkaille myös opastusta putkien ja kaivojen asentamiseen. Kehitettiin EK-ajokortti 90-luvun lopussa. Minäkin kävin kouluttamassa asiakkaita ja työmaita ympäri Suomea, jopa Virossa ja Venäjällä.
– Työmailla ajatellaan, että kaikki osataan, vaikka niin ei olekaan. Ihan perusvirheitä tehdään vielä nykyäänkin.

Niutanen toimii päivittäin myös asiantuntijana, kun työmailta mestarit sekä oma väki soittavat ja kysyvät neuvoa teknisissä asioissa.
– Hyvä, että kyselevät. Autan mielelläni ja jos en tiedä, otan selvää.

Ilmainen tieto laitetaan kiertoon myös Ruduksen tehtaalla sisäisesti.
– Kun uusi työntekijä tulee remmiin, hän saa aluksi katsella, miten kokenut työntekijä hommansa hoitaa. Uusia tekijöitä on helppo laittaa oppiin, koska kokeneita tekijöitä meillä kyllä riittää. Tehtaallamme on monta huomattavan pitkän uran tehnyttä ammattilaista.

Ei harmita mennä töihin – eikä Tampereelle

Niutanen miettii, mikä on saanut hänet viihtymään lähes puoli vuosisataa samassa työpaikassa.
– Onhan tämä niin hyvä talo, että ei koskaan harmita mennä töihin. Täällä on hyvä porukka, mutta pitää tykätä omasta työstään – muuten ei tule mitään, hän tuumii.

Niutasen vastuualueeseen on useamman vuoden kuulunut myös Tampereen betonituotetehtaan työnjohdolliset tehtävät.
– Käyn Tampereella kerran viikossa. Se on vanhalle koiralle hyvää vaihtelua ja mielenkiintoinen lisä muihin töihini. Tampere on Lohjalta katsottuna mukavasti vieressä ja minulla on siellä hyvä nokkamies, jonka kanssa ollaan päivittäin yhteyksissä.

Pitää tykätä omasta työstään, muuten ei tule mitään.

Minkälainen mies sitten pärjää työnjohtajana?
– Sosiaalinen ihminen, joka pärjää porukan kanssa. Pitää olla jämpti, ottaa asiat asioina, sanoo tarvittaessa, mutta ei ole ilkeä. Homma on koko ajan hoidossa, Niutanen vastaa. Siinäpä hän taisi samalla luonnehtia myös itsensä.


Tutustu lisää:


Teksti: Leena-Kaisa Simola
Kuvat: Juho Kuva


Jaa somessa