Tullaan tutuksi: Pohjois-Suomen laatupäällikkö Tiina Juntunen
– Miten työpäiväni ovatkaan nykyisin mielenkiintoisia! Näin iloitsee Tiina Juntunen oltuaan puolisen vuotta Ruduksella laatupäällikkönä. – Ja täynnä käytännön oppia. Tästä hommasta ei oppikirjoja löydy.
Oululainen Tiina Juntunen huomasi viime keväänä, että Rudukselle etsittiin Pohjois-Suomeen valmisbetonin ja kiviaineksen laatupäällikköä.
– Ajattelin heti, että tuonne täytyy päästä – vaikka en betonin valmistuksesta juuri mitään tietänytkään.
Kuva: Tiina Juntunen aloitti Ruduksella Pohjois-Suomen aluepäällikkönä viime kesäkuussa.
– Olen hyvin positiivisesti yllättynyt siitä, miten erilaisia ja monipuolisia töitä laatupäällikkönä saan tehdä. Se myös motivoi.
Tiina oli toiminut 13 vuotta WSP Finlandilla pääasiassa betoni- ja maa-aineslaboratoriossa.
– Työtehtävissäni ei juurikaan muutoksia ollut tiedossa – eli se tie oli loppuun katsottu, Tiina tuumaa.
Rudus tarjosi uutta tekemistä ja samalla hypyn tuntemattomaan.
– Työhaastattelussa tietysti kerroin, että vaikka olen ollut tekemisissä betonin kuntotutkimusten kanssa pitkään, niin valmisbetoni on minulle vieraampi materiaali. Minulle annettiin vahva signaali, että se ei haittaa – me opetamme sinut. Tosin eihän laatupäälliköitä mistään valmiina löydy. Toisaalta ajattelin myös, että jos joku toinenkin on tämän homman oppinut, niin miksen minä myös?
Olen päässyt valtavan ammattitaitoiseen porukkaan.
Tiinalla ei olekaan pienintäkään huolta siitä, etteikö hän saisi opastusta ja ohjeita.
– Minua on oikein yllättänyt, kuinka valtavan ammattitaitoiseen porukkaan olen päässyt.
Työyhteisön täysi tuki
Tiinasta tuli ruduslainen viime kesäkuussa.
– Pohjois-Suomen laatupäällikkönä valvon valmisbetonin laatua ja sitä, että ennakkokokeet ja muut laatuun liittyvät asiat on hoidettu oikein. Betonimassan on oltava asiakkaan tilauksen mukainen. Olen myös paljon yhteyksissä asiakkaiden kanssa. Perehdyn nyt ensin näihin valmisbetonin laatuasioihin ja sen jälkeen toimenkuvani laajenee myös kiviainesten pariin, Tiina kertoo.
Kuva: Tiina sanoo olevansa ”keltanokka” laatupäällikkönä. – Onneksi ympärillä on asiantunteva ja auttava työyhteisö. Tähän työhön oppi kertyy kantapään kautta.
Tiina oikein hehkuttaa, miten hyvin hänet on otettu uudessa työpaikassa vastaan.
– Kaikki tietävät minun olevan vähän keltanokka, mutta kertaakaan ei ole tullut sellainen olo, että minua väheksytään ja etten osaisi. Päinvastoin! Apua ja neuvoja tarjotaan ja tässä porukassa kehtaa kysyä mitä tahansa keneltä tahansa.
– Aikaisempi laatupäällikkö Riku Oivo siirtyi pois tästä tehtävästä, mutta jäi onneksi taloon ja on koko ajan tukena sekä apuna laatuasioissa. Alaisuudessani olevat laborantit ovat olleet Ruduksella jo useamman vuoden töissä. On upeaa, että minulla on johdettavana alan ammattilaisia, joilta saan oppia ja jotka ihan selvästi haluavat minun onnistuvan tehtävissäni.
Arvokasta tukea antavat myös Ruduksen muut laatupäälliköt.
– Meillä on säännöllisesti palavereja, jossa käydään läpi niin laadun perusasioita kuin alueellisia haasteita ja miten niistä on selvitty. Avoimessa keskustelussa laatupäälliköt antavat vinkkejä toisilleen. Se on tärkeää etenkin minulle, jolle uusia asioita tulee eteen lähes päivittäin.
Uusi vire elämään
Ruduksella on Pohjois-Suomessa seitsemän betonitehdasta, eteläisin Raahessa ja pohjoisin Kittilässä. Tiina käy tehtaissa säännöllisesti sekä kulkee alueella tapaamassa asiakkaita.
– Työni on nykyisin ihanan monipuolista. Aikaisemmassa työssäni vain istuin mikroskoopin ääressä laboratoriossa, jonne koronan aikana ei kukaan edes tullut käymään. Nyt en tiedä, mitä seuraavalla viikolla tapahtuu – tuleeko lähtö Kemiin tai Kittilään vai olenko kotona etätöissä.
– Elämästäni on tullut paljon elävämpää. Kolmen pienen lapsen äitinä arvostan myös sitä, että voin hyvinkin pitkälle itse säädellä reissu- ja kotityöpäiväni.
Ilman työn iloa en pystyisi tekemään mitään.
Muutos vaatii oppimista
Tiinan mukaan niin laatuun kuin ympäristöönkin liittyvien asioiden merkitys korostuu entistä enemmän.
– Ympäristöasioiden huomioon ottaminen on nyt ihan toista luokkaa kuin esimerkiksi kymmenen vuotta sitten. Silloin ei kaikki edes tunnistaneet sanaa hiilijalanjälki ja nyt se toistuu puheissa usein. Rinnalle on nousemassa jo hiilikädenjälkikin.
– Muutosta on ilmassa ja uutta on hyvä oppia koko ajan. Miten esimerkiksi voidaan hyödyntää vihreää betonia niin, että se on riittävän vihreää, täyttää tehtävänsä kustannustehokkaasti ja on sitä, mitä asiakas haluaa, Tiina pohtii.
– Monta asiaa pitää miettiä ihan uudella tavalla. Onneksi ei tarvitse yksin pähkäillä, vaan päteviä asiantuntijoita Ruduksella riittää.
Kuva: Ruduksella on Pohjois-Suomessa kaikkiaan seitsemän betonitehdasta. Tällä kertaa Tiinan työpäivä vei hänet Oulun Korvenkylän tehtaalle.
Laatuun Tiinan mukaan liittyy myös se, että asiat tehdään oikein.
– Asiat sujuvat jouhevasti, kun noudatetaan sääntöjä ja toimitaan järjestelmällisesti. Se on minun tapani toimia. Lisäksi käytäntöjen kehittäminen paremmaksi ja sujuvammaksi ovat asioita, joista saan intoa työhöni.
Muutosta on ilmassa ja uutta on hyvä oppia koko ajan.
Fiilikset korkealla
– Olen ihan innoissani tästä työstä, Tiina kuvaa fiiliksiään ensimmäisten kuukausien jälkeen.
– Päivät voivat olla pitkiä ja projektit vaativia, mutta joka aamu avaan mielelläni läppärin tai lähden liikkeelle. Työn ilo on minulle tärkeää. Ilman sitä en pystyisi tekemään mitään.
– Työyhteisössä voidaan myös pitää huolta toisistamme. Jos näen, että jollakin on paha olla, helposti pyydän häntä kertomaan murheensa minulle. Monesti sekin jo auttaa, että tulee kuulluksi.
Tiina ei tuntenut yhtään ruduslaista entuudestaan.
– Silti minulla oli mielikuva Ruduksesta vakaana ja luotettavana yrityksenä. Sellainen se näyttää nyt olevan myös työnantajana.
Kuva: Tiina Juntunen pyörittää työn ohessa 20 hevosen ratsastuskoulua. – Sen työt on hyvin ulkoistettu eli itse käyn lähinnä harrastuksen vuoksi hevosia ruokkimassa.
Kiinnostuitko kuulemaan lisää ruduslaisista, monipuolisista työtehtävistä ja työkulttuuristamme?
Teksti: Leena-Kaisa Simola
Kuvat: Vesa Ranta ja Tiina Juntusen kotialbumi